• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Принципът „замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави

Принципът „замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави

/КРОСС/ Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене промени в определянето на такса „смет". Разчетите сочат, че в момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение. Бизнесът настоява мярката да бъде въведена по-бързо, докато общините настояват за отсрочка.

Принципът „замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави - хората правят боклуците, не квадратните метри. Сега например може да си високотехнологично предприятие със скъпа техника, и без да правиш боклук и да плащаш много повече от някое производствени предприятие, коментира в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си - нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров. Проблем ще има при общините с курорти - кой ще живее, който плаща, трудно е да се оцени. Или пък е в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части, запита той.

Тази промяна започна 2013 г., и оттогава се отлага всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, няма никакъв стимул те да се намаляват, смята от своя страна Велев.

Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време - да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г.- за да го направим както трябва, добави кметът на Раковски.

Със сигурност таксата ще се поскъпне. Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта - защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта, посочи кметът на Самоков Владимир Георгиев.

„Отпадъците са спаднали от 4 млн. на 3 тона, докато разходите растат. Който казва, че това не може да стане, саботира промяната", смята Велев. Това не е вярно, оспориха твърдението му Гуджеров и Георгиев.

Според Васил Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее - защото ще има ред. Илюзорно е, че бизнесът плаща повече - хората, които работят в заводите, го плащат, посочи още той.

Не търсим само финансовата част, а да променим отношението към екологията, каза пък от своя страна кметът на Самоков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.