• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Плащаш, но нищо не получаваш

Плащаш, но нищо не получаваш

/КРОСС/ Да си клиент на "Топлофикация" си е чиста авантюра, доста неприятна обаче. Плащаш за нещо, което не ползваш. Не дай Боже пък да не платиш и задлъжнееш - тогава вече няма спасение. Започват съдебни дела, текат лихви, адвокати прибират тлъсти хонорари, а съдия-изпълнителите довършват оконачателно започнатото "дране" от страна на "Топлофикация". Столичното дружество иска да прибира пари от всички, дори от тези, които не ползват услугите им. Така голяма част от столичаните плащат такси за парно и тракат със зъби в ледените панелки. Според монополистите обаче, който си е изключил парното вкъщи, че дори е демонтирал радиаторите, пак се грее чрез тръбите и затова плаща тази прословута такса "сградна инсталация".
След вчерашното заседание на ВКС стана ясно, че спорът легитимно ли е събирането на тази такса или не продължава? Ако се погледне европейското законодателство и практика, то потребителите в страните от ЕС са защитени от неравноправните условия и клаузи, каквито у нас клетите потребители плащат като луди. Въпросната такса "сградна инсталация" е спорна, както и нейното тълкувание от съдиите. От една страна, Законът за енергетиката поощрява взимането на тези пари, от друга обаче, Законът за защита на потребителите я опровергава. Според него не може потребител да плаща за услуга или стока, която не иска да ползва. Именно! Но въпреки свалените радиатори и отказа от топлинната енергия в домовете си, хората пак са принудени да плащат таксата. Разбра се, че за 80 кв. жилище тя е между 60 и 80 лева. Да не говорим пък за липсата на договорни писмени отношения. И последните са уредени законово в други европейски страни. Разликата обаче е съществена - монополът там не е толкова голям, а клиентите сами избират с кое дружество да се обвържат, било то за ток, газ или парно отопление.

Автор: Ася Гардели ("Дума")

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.