• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Разсекретяването на стенограмата за КТБ щяло да бъде пагубно за президентската институция според Плевнелиев

Разсекретяването на стенограмата за КТБ щяло да бъде пагубно за президентската институция според Плевнелиев

/КРОСС/ Разсекретяването на стенограмата от срещата за КТБ ще съсипе президентската институция. Така смята доскорошният президент Росен Плевнелиев. Както е известно въпросната среща се състоя през 2014 г. с участието на всички висши държавни политици по това време. Заради неяснотата около фалита на банката, настоящият държавен глава Румен Радев предложи въпросната стенограма да бъде разескретена, като дори е отправил запитване до участниците в срещата дали са съгласни това да стане.
Позиция за изваждане на бял свят на случилото се на тази среща застъпи и премиерът Бойко Борисов.

Не на подобна позиция обаче е Плевнелиев.

„Аз лично не съм получил писмо, но смятам, че това ще е груба грешка на президента Радев. Ще се съсипе президентската институция като място за честен, мъжки разговор. Всички, които ще събира Радев, ще отиват с нагласата, че ги снимат камери", обяви Плевнелиев пред „24 часа".

„Ситуацията е като с референдума на Слави. Той бе очевидно противоконституционен и незаконен, но никой друг освен мен не се осмели да каже не. Ако не бях го направил, сега Динко с АТВ-то от Ямбол можеше да е полицейски шеф. Мен не ме е страх от нещата, които са се говорили. Напротив, аз ще изляза герой от този разговор, но ценното му беше, че всички участници в заседанието бяха пределно откровени - шефът на БНБ и политиците.

Страх ме е, че някои техни думи ще бъдат извадени от контекста на една двучасова среща", каза президентът до 2016 г.

Той потвърди, че неведнъж е отказвал разсекретяването на въпросната стенограма.

„Отказвал съм 55 искания за достъп до информация - вярно със сериозни аргументи. Ако сега Радев го направи, ще съсипе институцията. Каквото и да са разказвали тогава участниците, важното е, че се взе решение, което успокои народа - защото срещата бе във време, когато българите се редяха на опашки да си теглят парите от банките.

Ако Радев я разсекрети, президентската институция ще престане да бъде фактор.Борил съм се за това и не допуснах тайните разговори - за тероризъм, за заплахи за сигурността, за банки да изтичат по разни сайтове, извадени от контекста им. Искам да бъда разбран правилно - аз не съм против публичността, но трябва да има място за отговорни, честни и откровени разговори и това място е президентската институция. Затова съм се борил и няма да отстъпя, особено в този случай, където се видя колко прави сме били. Защото България се успокои и се запази стабилността на банковите институции. Аз нямам какво да крия - ако се разсекрети сега стенограмата, аз ще бъда в най-добра светлина. Но от тук насетне, който идва да води разговор при президента, ще повтаря опорни точки като пред камера и няма да има откровеността, която е нужна за отговорни решения, завърши бившият държавен глава", смята Плевнелиев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.