• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

В 21 век все още има хора, които вярват, че Земята е плоска

В 21 век все още има хора, които вярват, че Земята е плоска

/КРОСС/Н а фона на толкова много дебати и публикации за фалшиви новини, манипулации и какво ли още не, може би не е изненадващо, че все повече хора вече се съмняват във всичко. Въпреки това има и един дебат, който продължава да изненадва - твърденията, че Земята е плоска.

Броят на хората, които смятат, че планетата не е кръгла, расте и дори вече по света има конференции, които разискват темата и смятат, че досегашните научни твърдения, сателитни снимки и доказателства са плод на мащабна конспирация. И докато е лесно да се каже, че за някои това е просто бизнес, то много хора наистина вярват.

Учени от Техническия университет на Тексас са решили да проверят от къде произлиза този голям ръст на вярващите, че Земята е плоска, съобщава в. Guardian. Оказва се, че основна "заслуга" за това има YouTube. Основният автор на проучването, Ашли Ландръм, посетила подобна конференция и интервюирала хората там. От 30 души, които отговорили на въпросите ѝ, общо 29 заявили, че са започнали да вярват, че Земята е плоска, след като са гледали клипове в YouTube. Дори и 30-тият, косвено също е станал вярващ в тези твърдения заради YouTube - той бил роднина на други посетители, които му казали след като са гледали клипове във видеопортала и той им се доверил.

Според Ландръм Google, собственикът на YouTube, трябва да полага повече усилия в борбата с разпространението не само на фалшиви новини и политическа дезинформация, но и с налагането на подвеждащи и откровено грешни научни твърдения. Интернет гигантът не е коментирал темата.

"В YouTube има много полезна информация, но и не по-малко подвеждаща информация. Техните алгоритми правят много лесно потъването в "заешката дупка", като им показват още и още подобна информция. Вярата, че Земята е плоска сама по себе си не е опасна, но идва в комплект с недоверие към институциите като цяло", коментира Ландръм.

Според нея и учените трябва да положат малко повече усилия и да създават обяснителни клипове, които да разпространяват. "Не искаме YouTube да прелива с клипове, които дават причини, защо Земята е плоска. Трябва да има и други клипове, които да оборват тези твърдения и да дават допълнителна информация... Разбира се, винаги ще има процент хора, които не вярват на нищо, което казват учените, но може да има и хора, които биха се вслушали. Единственият инструмент в битката срещу дезинформацията е да я превъзмогнем с качествена информация", допълва тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.