• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Варшава обвини ЕС в двойни стандарти

Варшава обвини ЕС в двойни стандарти

/КРОСС/ Полша обвини ЕС в "двойни стандарти" при третирането на страните членки, информира "Ройтерс".

Преди ден Брюксел отхвърли позицията на Варшава за подетите реформи в съдебната система на Полша, които според критици заплашват демокрацията.

ЕС заплаши да предприеме наказателни действия, които включват отнемане правото на глас на Полша, ако Варшава не промени законодателството, което засилва държавния контрол върху съдебната власт.

"Нищо повече не вреди на идеята за европейска интеграция от реалното неравенство на страните членки пред закона, използването на двойни стандарти и отстъплението на Европейската комисия от ролята й на обективен пазител на договорите, за да се превърне в инструмент в ръцете на някои държави", атакува външният министър на Полша Яцек Чапутович пред парламента.

Полша твърди, че в някои страни членки, включително Испания и Германия, политиците също имат роля при избирането на съдии. Полското правителство пояснява, че съдебните реформи са необходими, за да се подобри ефективността и прозрачността.

Чапутович, който запозна депутатите с външнополитическите цели на правителството през 2018 г., изтъкна още, че институциите в ЕС пренебрегват тревогите на гласоподавателите и това подхранва евроскептицизма.

"Дефицитът на демокрация в ЕС не е фигура на речта, а реалност, която задълбочава политически обстоятелства", предупреди той.

"Надигащата се опозиционна вълна срещу интеграцията на европейския континент не е предизвикана от демократичната слабост на ЕС, а резултат от това", отсече министърът и добави, че Полша все още иска "силен Европейски съюз".

Той още подчерта притесненията на Полша, че увеличената интеграция в ЕС не трябва да води до намаляване на ролята на САЩ в защитата на Европа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.