• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Помагало нарече числата „дебилни” и „сакати”, а героите Льольо и Сопольо

Помагало нарече числата „дебилни” и „сакати”, а героите Льольо и Сопольо

/КРОСС/ Майки на деца с увреждания се възмутиха от учебно помагало по математика. Думи като „побъркан", „дебил" и „сакат" се оказаха част от сборник със задачи, съобщава Нова тв. Валентина е родител на дете с увреждане. Разбира за помагалото "Умник-математик" от социалните мрежи.„В първия момент, когато го видях реших, че това е някаква фалшива новина, че някой се забавлява. Оказа се, че не е. Наистина има такова помагало и е на пазара от 7 години. Аз съм майка на голямо момиче с увреждания, но и да не бях смятам, че това е нередно", сподели Валентина Христова.

Според сборника едно число е "дебилно", ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите. Това определение дават авторите на учебното помагало - три учителки от Софийската математическа гимназия.„Много съм изненадана, че има хора които са толкова фрустрирани, защото математиката е абстрактна наука, а ние просто въвеждаме някакво понятие. Другото, което очаква математиката е малко чувство за хумор, което за щастие при децата го има, може би при някои родители липсва и аз съм изненадана", заяви една от авторките на помагалото Мария Томова.„Жалко е, ако това е начина на съвременните учители да стигнат по-близко до учениците. Интересно ми е те така ли си говорят у дома. Те като искат да извикат детето си как му казват: „Ела, „дебил" ли?", пита майката Валентина.

Според авторите използваните думи имат интегриращ ефект.„Защо някой да се обижда, не сме имали такава цел. Искаме различните деца да се приемат. Затова именно такива думи са в задачата. Защото няма нищо срамно и страшно да ги използваш", поясни Надя Кръстева, автор на помагалото.В помагалото се появяват и лирико-математическите герои Льольо, Трольо и Сопольо, които според преподавателите се радвали на голям интерес сред децата.Учебното помагало не е одобрено от Министерството на образованието и науката. От ведомството имат думата само за помагала, които са част от учебни комплекти за учениците до IV клас включително.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Оле, Боже! Чудо нечувано!

06.10.2019 14:01:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.