• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

КНСБ: Идеята на Москов за здравните осигуровки е безумна

КНСБ: Идеята на Москов за здравните осигуровки е безумна

/КРОСС/ Идеята да се плащат толкова пари за връщане на здравни права е безумна. Задната дата за данъците е пет години. Няма как за здравните осигуровки да е 15, заяви вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов в интервю за Нова телевизия по повод предложението на министър Петър Москов за здравното осигуряване.

Според бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев въвеждането на три пакета в здравеопазването - базов, допълнителен и спешен, би задълбочило проблемите.

„Това е лошо планиране. Изход винаги има, но трябва разум и воля за действие. Отдалечаваме се от разума. Ефектите не само ще продължат, а и ще се задълбочат", заяви той, допълвайки, че това ще създаде листи на чакащи пациенти, намален достъп до медицинска помощ и увеличено плащане.

Когато имаме универсален достъп до здравни услуги, може да получим медицинска помощ в реално време. Когато обаче се появи листа на чакащите, може да ни се наложи да чакаме два-три месеца, което би ни подтикнало да потърсим платена услуга, отбеляза Семерджиев.

Бившият министър смята, че държавата опитва да сложи ръка върху касата с парите: „Държавата одържавява парите на данкъкоплатците, намесвайки се в Здравната каса. Тя си присвоява събрания в НЗОК обществения ресурс. Държавата е не само безотговорна, тя прибира и ресурс, който не й се полага", заяви д-р Семерджиев.

Спешната помощ изнемогва, отбеляза д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна помощ. „Ние се превърнахме в буфер. При нас идват всички, които не са осигурени, и всички, които искат да си спестят пари. През 2013 г. всеки трети българин се е преглеждал в спешното. Няма как всеки от тях да е бил спешен случай. Трябва да се въведе ред, защото не смогваме и вече не сме истинска спешна помощ", заяви тя, като допълни, че все пак има светлина в тунела и това е концепцията за развитие на спешната помощ, която ще дефинира рамки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.