• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Нито една линейка не отговаря на стандарта, спешните медици готови за протест

Нито една линейка не отговаря на стандарта, спешните медици готови за протест

/КРОСС/ Системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 663 автомобила, от които 159 са нови. Нито един от тях обаче не отговаря на изискванията на Българския държавен стандарт, както и на европейските такива за безопасност, оборудване и бързина при обслужването на пациентите, предава „Труд". Въпросните линейки обслужват 2,5 млн. българи годишно. Това стана ясно по време на пресконференция, посветена на проблемите на спешната помощ у нас във вторник, изнесена от Управителния съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП).

Освен автопарка, остарялата материална база и лошите условия на труд, съществен проблем е липсата на медицински стандарт по спешна медицина. Министерство на здравеопазването по най-бързия начин трябва да пренапише отменения стандарт, категорична беше д-р Десислава Кателиева, председател на НАРСМП.

По думите ѝ в момента медиците действат без нормативна база и защита в случай, че пациентът си потърси правата пред съда.

Освен това спешните медици са в готовност за започване на протестни действия, уточнява БНТ.

Припомняме, че през март, 2017 г. петчленен състав на ВАС отмени въпросното постановление заради неясноти в стандарта относно средствата, необходими за прилагането на уредбата; какви са очакваните резултати; липса на анализ за съответствие с правото на ЕС. Най-общо стандартът за спешна медицина регламентира дейността и задачите на медиците; понятието спешен пациент; транспорта, диагностично-лечебния процес, координацията и комуникацията при спешност; дейността на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната и техните филиали и т.н.

Бави се и проектът за модернизация на спешната помощ по ОП "Региони в растеж", който предвиждаше 160 млн. лв. за закупуването на 400 нови автомобила и модернизация на ЦСМП у нас. Ако не се подобрят материалната база и условията на труд, напускаме, каза още д-р Кателиева.

Данните показват, че регистрираните нападения над спешни медици през 2015 г. са били 350, през 2016-а са 50. От началото на тази година са най-малко шест.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.