• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Румен Порожанов: Няма битка между производители и потребители

Румен Порожанов: Няма битка между производители и потребители

/КРОСС/ Категорично, няма битка между производители и потребители". Това заяви в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

„Темата с храните е от особена важност - най-вече качеството на храните, здравословните храни. Това, което се произвежда в България, това, което се внася и това, което се предлага на българския потребител, на пазара е под строг контрол на всички изисквания за здравословни храни и за качество", каза още министър Порожанов.

По отношение на въпроса, как държавата гарантира, че няма антибиотици и вредни вещества в пилешкото месото и в храните въобще, Румен Порожанов беше категоричен: „Още от 2006 г. България следва много стриктно недопускането на продукти, в които има количества от ветеринарно-медицински препарати, в т. ч. и антибиотици, да бъдат продавани на пазара.

Това е една разработена програма, която се съгласува задължително и с Европейската комисия, и по която непрекъснато има проби, които се извършват. Ползването на един антибиотик в една ферма задължително се извършва с рецепта на лицензиран ветеринарен лекар, в която е упоменато количеството, което да се ползва, времето за което се ползва, времето което след ползването не може да се използва , това е т. нар. медицински фураж, който се потребява и след това времето, в което не може от конкретните животни да бъде предлаган продукт на пазара. Това се следва, докато не спаднат остатъчните, в рамките на нормалното нива, на тези ветеринарно-медицински продукти, в рамките на допустимите стойности".

Министър Порожанов уточни още, че у нас се правят около 520-530 проби годишно по тази програма. Тази година от тези над 300 направени проби, няма положителен резултат. През миналата година е имало само един положителен резултат, а през по-минатала - 3, свързани с препарати в патешкото месо.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За нищо не стават храните на бг пазара! Разходете се съседните страни, за да видите какво се нарича качествена храна, произведена от качествени суровини, превъзходен вкус и нормална трайност, не като у нас - кашкавал със срок на годност половин година!!!

12.11.2017 12:32:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.