• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Георги Кадиев: БСП не е семейна партия, нито под чехъл, нито на ДПС

Георги Кадиев: БСП не е семейна партия, нито под чехъл, нито на ДПС

/КРОСС/ Каква е най-спешната промяна, от която БСП се нуждае?

- Много рязко откъсване от статуквото и преминаване към ново поведение. Няма по-лошо от мимикрия на промяна. БСП няма нужда от нито от Станишев 2, нито от Дъбов 2. Единственият шанс на БСП за бързо съвземане и добро представяне е изцяло ново ръководство, което не е укоримо по никакъв начин във връзки или зависимости било от старото ръководство, било от каквито и да е корпоративни зависимости. И тук съветвам хората не просто да слушат какво говорят кандидатите, а да гледат какво поведение са имали.

Иначе сега кандидати за "активни борци" много. В средносрочен план основна цел е възстановяване на колективно вземане на решения- Изпълнителното бюро и Националния съвет да не са просто печат към решенията на един кръг около председателя, а да поемват функциите си на мотор за политики. Масирано демократизиране на процеса на вземане на решения- чрез вътрешнопартийни допитвания и вътрешнопартийни избори. Няма по-важно от гласа на редовия член и този глас трябва да се чува всеки ден, не веднъж на 4 години, когато реди листи

Как ще върнете към БСП загубените симпатизанти в предизборната кампания?

- С характер и поведение. Аз нямам от какво да се срамувам. Не просто съм ходил при протестиращите, а съм минавал през тях, спорил съм с часове с тях. Плюли са ме, викали са ми червен боклук, но това е начина да спечелиш уважение и на противниците си- лице в лице. И като не ги лъжем в ангажиментите си- защото когато кажем, че сме за нов морал, а издигаме Пеевски - кой да ни повярва? Когато правим референдум за Белене, а после не обелваме дума- кой да ни повярва? Затова всеки кандидат да даде отчет къде е бил в тези битки през тази година и какво поведение е имал.

Нужна ли й е на БСП "Коалиция за България"?

- Да. БСП трябва да обединява, не да разединява. Да изхвърлим партии сега означава директно да ги пратим при АБВ. Това ли искаме? Друг е въпросът, че те трябва да си заслужат местата в парламента, не просто да се возят безплатно на влака БСП. Сега вече има и преференциален вот, така че - да се доказват.

Чие беше, според Вас, правителството "Орешарски" и какъв е ефектът върху БСП от него?

- Кога имаше такова правителство? Аз нито го чух, нито усетих. Ние го подкрепихме като наше, макар че в него имаше министри и от СДС, и от НДСВ, и дясната ръка на Кунева, и от партията на Стефан Софиянски, и Гергьовден... Как се появиха и по какви критерии никой не обясни на БСП.

И естествено, в последните седмици правителството откровено предаде БСП и мина на страната на ДПС и ГЕРБ. Не виждам никаква друга причина да предлагат актуализация на бюджета, само за да вдигат топката на ГЕРБ да атакува.

Каква ще е коалиционната политика на партията под Ваше ръководство? Възможно ли е ново управление с ДПС? С ГЕРБ? С АБВ? С "България без цензура"? С Реформаторския блок?

- Да се каже, че БСП ще победи на тези избори, е политически цинизъм. Една от онези лъжи, за които споменах по горе. БСП трябва да си изживеее пречистването и катарзиса, и това ще стане в опозиция, за да подготвим основата за бъдещи победи. Аз мога да обещая кръв, пот, сълзи и да сме силна опозиция. Разбира се, България е над всички нас и ако единственият изход за стабилно правителство е участие на БСП, ще го обсъдим. Но по принцип трябва да се готвим да сме читава опозиция.

Има ли Делян Пеевски кандидат за председател на БСП?

- Не го познавам, не знам с кого от кандидатите какви отношения поддържа. Но ако Пеевски или ДПС направят опит да превземат БСП, ще вземем мерки много бързо. Никой не заповядва на БСП и никой не подчинява БСП, освен самата БСП. Ние не сме нито семейна партия, нито партия под чехъл, нито подчинена партия на ДПС. Ще се опитаме да имаме нормални работни отношения с всички партии, да имаме зона на политически партньори, и дотук.

Как ще гарантирате, че БСП няма да остане част от модела "Пеевски" или да съучаства в подобна коалиция?

- Единствено с биографията и с името си. Аз искам като погледна назад след четири години, нещо да е останало след нас за поколенията. Не коалиция с Пеевски и подобни и не разсипване на държавата.
Освен това, ако спечеля, до средата на 2015 ще поискам нов пълноправен конгрес, макар че този мандат е до 2016. Там, ако съм сбъркал, просто ще ме сменят.

Според вас трябва ли да бъде спасена КТБ и как?

- Противник съм на всякакво специално законодателство. Имаме добри закони и безобразен банков надзор. Трябва да се изпълнява сегашния закон. БНБ има до 6 месеца да държи банката под специален надзор и да я оздрави, като първо започне с разговори с настоящите акционери. Макар че съм скептик за това как оманците ще ни оправят - според мен те просто трупат биография на добро поведение, не си представям да извадят 1-2 милиарда лева, без да им е ясно за какво. Ако не стане по този начин или не се намери друг начин за оздравяване, се преминава към несъстоятелност и продажба на масата на несъстоятелността.

 

Биляна Рилска

„Дневник”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.