• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Валери Жаблянов: КСНС не може да стои над Народното събрание

Валери Жаблянов: КСНС не може да стои над Народното събрание

/КРОСС/ Националният съвет на партията гласува позиция, която засяга всички аспекти на кризата в Украйна, не само референдума в Крим, каза народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по външна политика Валери Жаблянов в интервю за БНТ. 

Той подчерта, че според БСП, без една мирна Украйна, без възстановяване на държавността, без демократично избрани правителство и парламент, в Украйна мерките, които биха се предприели за стабилизиране на ситуацията, са изключително трудни.

„В България сме свикнали да бъркаме благодарността към Русия за това, което тя е направила в нашата история, с русофилство и позиции по актуални политически въпроси", отбеляза депутатът. По думите му русофили и хора, които смятат, че България е тясно свързана с Русия, би следвало да бъдат една голяма част от българското общество, тъй като нещата, които ни свързват, са много: азбуката, православието, славянството, които са корени, които не могат да бъдат пренебрегнати. Според него, разсъжденията в плоскостта на русофилия и русофобия са непродуктивни.

Помолен да коментира твърденията, че България е закъсняла с официална позиция по въпроса с Украйна, Жаблянов бе категоричен, че това не е вярно. Той подчерта, че през цялата минала седмица между парламентарните групи в парламента са се провеждали консултации за обща позиция на НС и включително е имало дискусия в Комисията по външна политика по подготвената позиция. По думите му тя не се различава съществено, от това, което е било съобщено вчера на КСНС, с едно изключение - по инициатива на БСП е фигурирал текст категорично против въвеждането на икономически санкции срещу Русия. „Този текст не беше приет от две от партиите, участвали в обсъжданията. Даже от ГЕРБ казаха, че не могат да приемат декларация на НС преди да има обсъждане на КСНС. Нашата позиция беше ясна - че КСНС не може да стои над българския парламент. Ние сме парламентарна, а не президентска република", категоричен бе зам.-председателят на външната комисия.

По негово мнение друго смущаващо е позицията на президента, който преди няколко дни във Виена е развил едни екстравагантни политически тези, че България също може да бъде потърпевша. Той бе категоричен, че по негово мнение тези тези са несъстоятелни. „Кога президентът е искрен? Когато обявява заседание на КСНС или когато изнася лекции във Виена?", попита Жаблянов. По думите му това, което президентът е развил като тези във Виена, е изключително смущаващо и отхвърля европейската позиция, която е за диалог с Русия.

По негово мнение, първото, което може да се забележи в тази криза е, че Европа се е върнала към национални вътрешнополитически стратегии - една е позицията на Великобритания, друга на Германия, трета на Франция, Италия, Австрия. Той поясни, че държавите отново са се превърнали в субект на международните отношения, каквито винаги са били, но преди са стоели зад европейската дипломация. „В момента сме свидетели на това, как всяка държава изготвя позиция спрямо Русия с оглед на собствените си интереси. Българската държава може да преценява, тя има свобода на действие", коментира още той.

Според него всички списъци, които в момента се приемат от ЕК и Европейския съвет, ни връщат в едни времена, които бяха ужасни за всички - Студената война. „Трябва всички да вложим усилия и европейските политици, и новата ЕК, която ще бъде избрана след няколко месеца да преосмислят източната политика на ЕС през изминалите десетилетия, да отчетат новите обстоятелства и в тези рамки България да намери своята външна политика", каза още депутатът.

На въпрос дали БСП ще подкрепи идеята на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс, за да се реши ситуацията с ЦИК, той отговори: „Ситуацията в ЦИК се получи в резултат на действия на президента и единственият път това да се реши е след като той си промени указа".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тоя трябва да го пускат по-често по телевизията...С шлифования си пропагандистки мозък на агитпроп от 1950те години е толкова арогантен и отблъскващ, че по такъв начин все повече хора ще разбират и ще почнат да се борят срещу станишевщината...

25.03.2014 12:48:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.