• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

БАБХ започва проверки в личните стопанства за живи прасета

 БАБХ започва проверки в личните стопанства за живи прасета

/КРОСС/ От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета.

Срокът за това изтече в петък. В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем.  Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.

"Проверките в Пловдивско започваме от селата, намиращи се около свинекомплекса в Белозем. Това съобщи пред Радио Пловдив д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Той посочи, че експертите от дирекцията ще обикалят заедно с местните кметове, имат подкрепа и от полицията. Днес на тяхно разположение са осем полицейски екипа. До обяд кметовете ще представят списъците на собствениците на домашни прасета в населените места. Искрено се надявам, че няма да имаме затруднения, заяви д-р Янков.

Той подчерта, че всеки случай ще се разглежда поотделно, тъй като е възможно да има стопани, които имат желание да умъртвят животните, но времето да не им е стигнало.

Ако бъдат намерени домашни прасета, случаите ще се решават първо от областната епизоотична комисия, а също и от националния щаб, обясни директорът на ОДБХ в Пловдив.  Ще дадем предписание на стопаните в рамките на 24 часа да заколят животните си. Другите ще бъдат евтаназирани. Ще има и повторни проверки, посочи д-р Янков.

От 150 до 1 000 лева е глобата за отглеждане на животни в неидентифициран обект и при неспазване на условията, уточни експертът.  На въпрос ще бъдат ли глобявани всички собственици, тъй като домашните прасета не са регистрирани, Янков не отговори директно. Само посочи: И мен катаджиите ме глобяват. Законът трябва да е еднакъв за всички.

Очаква се до края на седмицата проверките в Пловдивско да приключат. Няма сигнали за нови заразени животни на територията на Пловдивска област, посочи д-р Янков. От днес се забранява и достъпът на туристи до хижа "Здравец", за да се избегне възможност за разпространение на заразата.

Очаква се днес да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.

До момента у нас са установени 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета. Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.