• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

„Написаното остава. Пиши Правилно!"

„Написаното остава. Пиши Правилно!"

/КРОСС/По случай 24-и май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките ви кани да се присъедините към инициативата Написаното остава. Пиши Правилно!

На три места в центъра на София от 9 до 15 часа на 24 май ще имате възможност да направите кратка диктовка, така не само ще проверите знанията си по български правопис и пунктуация, а и за да засвидетелствате почитта си към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата.

Трите места, на които може да проверите правописа си са: пред кино "Одеон" на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски"; на изхода на метростанция Сердика на пл. "Света Неделя": срещу Софийския университет пред Паметника на Съветската армия.

Млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Ще имате възможност да обсъдите с тях някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници ще получат стикери "Написаното остава. Пиши Правилно!", чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство „Аз Буки", което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

Кампанията "Написаното остава. Пиши Правилно!" цели привличане на вниманието на най-широк кръг хора и институции, свързани с образованието - ученици, родители, законодатели, медии, експерти, учители, изследователи, университетски преподаватели, така ще се акцентира на грамотността като основна предпоставка за развитието на образованието и науката.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.