• 05 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7425
 •  GBP / BGN 2.1703
 •  CHF / BGN 1.8411
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Видинският митрополит посети Нижегородска митрополия

Видинският митрополит посети Нижегородска митрополия

/КРОСС/ От 28 май до 3 юни Видинският митрополит Даниил беше на визита в Русия. Главата на Видинската митрополия бе съпровождан от проректора на Софийската духовна семинария йеромонах Мелетии (Спасов) и група преподаватели в общообразователни училища в град Видин. Съставът на делегацията определи като основна цел на пътуването запознаване с опита от преподаването на религиозни предмети и формирането на вътрешния живот в гимназиите и средните училища, основоположник на които се явява Руската православна църква.
В продължение на векове Българската и Руската православни църкви поддържат тесни братски връзки, взаимна помощ и подкрепа. Още през далечния 10 век духовната мисия на учениците на Светите равноапостолни Кирил и Методий дава благодатен тласък на развитието на православната национална идентичност на славянските народи, която и до днес продължава да се развива и да принася своите добри плодове на попрището на духовното просвещение.
Видинската митрополия осъществява активна дейност, насочена към духовно-нравствено просвещение на младите хора. В епархията има православни неделни училища, през лятото се организират детски православни лагери. Тази година е поставено началото на действия по формирането на православни гимназии. Опитът на Видинската митрополия е интересен и дава възможност за диалог и обмен на опит с други участници в това важно направление в живота на Православната църква, каквото е възпитанието на младото поколение. Епархиите на други местни църкви не са изключение.
Посещението на делегацията на Видинската митрополия в Руската православна църква се оказа възможна благодарение на поканата на Нижегородския и Армазански митрополит Георгий, който също развива активно в своята епархия религиозното образование и катехизация, особено сред младите хора, включително и децата в предучилищна и училищна възраст. В Нижегородска епархия са основани девет православни гимназии за ученици и три православни детски градини.
По време на визитата в Нижни Новгород българските педагози посетиха две православни гимназии - гимназията на името на Свети княз Александър Невски и гимназията на името на Светите братя Кирил и Методий. Българските гости бяха запознати с особеностите на организацията на образователния процес и възпитанието на децата, духовно-възпитателната работа с родителите. Разменени бяха образователни материали. Срещата с педагозите на православните гимназии в Нижни Новгород бе посветена на обмяна на опит в преподаването на Закон Божи в духовните и светски учебни заведения на Русия и България. Участниците в срещата неизменно отбелязаха взаимния интерес към църковния живот и православната образователна дейност на църквите-сестри като продължение на неразрушимата традиция, заложена в древността от Светите равноапостолни братя Кирил и Методий и българските православни мисионери.
В хода на работната визита в Нижегородска митрополия българските поклонници посетиха Серафимо-Дивеевския манастир и участваха в Божествената света литургия във възкресния ден в храма Света Тройца на мощите на великия Божий угодник Свети Серафим Саровски. Красотата на манастира с величествените му храмове, с уникалната си история, с благодатта, която ясно се усеща в свещения манастир на стареца Серафим, оставя незаличимо впечатление в душата на всеки вярващ.
По пътя си поклонниците посетиха още един известен манастир. Свято-Тройце Сергиевата лавра в подмосковския град Сергиев посад с основание се нарича сърцето на руското православие. Тук се покоят мощите на Свети Сергий Радонежки. Тук се намира и най-старото учебно заведение на Руската Църква - Московската духовна академия, в която се обучават бъдещите свещеници. Московската духовна академия - това е almamater за много от българските йерарси. Тук се е изучавал и Светейшият български патриарх Неофит, и Ловчанският митрополит Гавриил, и Пловдивският митрополит Николай, и Великотърновският митрополит Йоан, както и много други архипастири и пастири на Българската църква.
Колко много се открива на вярващия човек по време на поклонническо пътуване. Можеш да сравниш своя опит с опита на други хора, да погледнеш по друг начин на въпросите от духовния живот, които са ти се стрували прости и понятни, да се обогатиш с нови знания за удивителни чудеса и събития от историята на Църквата и живота на дивните Божии угодници.

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вторият е идиот!!!

12.06.2019 17:01:22

Анонимен

поредният Московски еничар от Видин ...

12.06.2019 09:28:33

Анонимен

Ало коректора ! Не е АрзамаНски,а АрзамаСки монастир и Света Троица не се пише с Й!!!!!!!

11.06.2019 11:59:18

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.