• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Шоколадът изчезва до 2050?

Шоколадът изчезва до 2050?

/КРОСС/ Какаовите растения могат да изчезнат още през 2050 г., заради по-топлите температури и сухите климатични условия. Учените в Калифорнийския университет се обединяват заедно с компанията Марс, за да се опитат да спасят културата, преди да е станало твърде късно, пише World Economic Forum. Те изследват възможността за използване на технологията за редактиране на гени CRISPR, за да направят реколти, които могат да оцелеят при новите предизвикателства.
В новата сграда на университета са насадени редици от малък зелен какаов разсад в охладени оранжерии в очакване на решаващия ден. растенията ще бъдат трансформирани и ако всичко върви добре, стръгчетата скоро ще бъдат способни да оцелеят - и процъфтяват - в по-топъл климат.
Това е благодарение на новата технология, наречена CRISPR, която позволява малки, точни отрязвания на ДНК, които не бяха възможни преди това. Те се използват, за да направят реколтата по-евтина и по-добра. Но най-важното им използване може да бъде в развиващия се свят, където много от растенията, на които хората разчитат, за да избегнат глад, са заплашени от последиците от изменението на климата, включително повечето вредители и липсата на вода.
Какаовите растения могат да растат само в тясна ивица дъждовна земя на около 20 градуса северно и южно от Екватора, където температурата, дъждът и влажността остават относително постоянни през цялата година. Повече от половината от световния шоколад сега идва само от две държави в Западна Африка - Кот д'Ивоар и Гана.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.