• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Иновационен лагер по зелено предприемачество поставя кръговата икономика във фокуса на образователната система

Иновационен лагер по зелено предприемачество поставя кръговата икономика във фокуса на образователната система

/КРОСС/ 40 гимназисти от цялата страна, които в последните два месеца участваха в пилотното преподаване на новосъздадено първо по рода си за целия свят учебно съдържание по зелено предприемачество, ще се включат в иновационен лагер на 26 юни от 09.00 ч. в София тех парк, сграда Инкубатор, зала JA Startup Hambar. Разделени в екипи от по 5 души, те ще работят в продължение на няколко часа върху казус, зададен от организаторите, JA България. В края на деня отборите ще се изправят пред жури от експерти, за да презентират разработените с помощта на достъп до Интернет и съвети на ментори иновативни идеи за устойчив бизнес.

Иновационният лагер е елемент от проекта GREENT, иницииран от Джуниър Ачийвмънт България и съфинансиран от програма „Еразъм+" на Европейския съюз. Партньори на българската неправителствена организация са още 4 организации от европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт - от Гърция, Румъния, Латвия и Норвегия. Мисията на проекта е да създаде образователни инструменти, които да помогнат на учителите в Европа да изградят у своите ученици мисловна нагласа за екологосъобразно предприемачество. Вече напълно завършени са методология за преподаване на зелено предприемачество чрез метода на blended learning (смесено обучение, използващо онлайн технологии в съчетание с традиционно преподаване в класната стая), учебна програма по зелено предприемачество и наръчник за учителя с 36 напълно разработени урока, съдържащи насоки и идеи за активности, които учителят може да използва в клас.

Изчерпването на природните ресурси, замърсяването, промените в климата, загубата на биоразнообразие, ерозията на почвите са сред въпросите, които дефинират нашето време. Бизнесът и икономиката имат нужда от радикална трансформация, за да могат да осигурят по-добър живот за бъдещите поколения. Тази трансформация вече е започнала на много места, като само в Европейския съюз над 4 милиона души работят в предприятия, част от т.нар. „кръгова икономика". За да може промяната да се случи в голям мащаб обаче е нужно изграждането на ново екологосъобразно и предприемачески ориентирано съзнание в цяло едно поколение. Учебният комплект по зелено предприемачество, разработен от Джуниър Ачийвмънт България, отговаря именно на тази нужда, отчитайки, че към момента образователните системи изостават в предлагането на интерактивно, модерно учебно съдържание по тази тема. В рамките на уроците учителите и учениците ще могат да се запознаят с множество успешни и вдъхновяващи модели на устойчив бизнес, който създава положителен ефект за природата и обществата. Предвидена е възможност за младите хора да разработят и свои собствени идеи за устойчив бизнес в 7 лесни стъпки, които ги превеждат през процеса на предприемаческо откритие и бизнес моделиране за устойчив бизнес.

„Разработваме учебните материали вече година и половина и дори самият процес на създаването, многократното преработване след получената обратна връзка и тестването им може да бъде определен като добра практика", споделя Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности" в Джуниър Ачийвмънт България и главен координатор на проекта. „Основните предимства на новия ресурс са неговата гъвкавост и възможност да се преподава под най-различни форми в гимназията, лесната и ясна за следване структура на преподаване, както и това, че развива тези толкова важни нови „зелени" умения и нагласи, необходими на новата зелена икономика. Ключова иновация е фактът, че голяма част от уроците бяха създадени от екипи от учители и експерти от петте държави, които работиха съвместно онлайн - така изцяло обръщаме представата за ролята на учителя, който от пасивен проводник на написани от друг уроци сам се превръща в създател на учебното съдържание, което ползва в час. За този иновативен проект сме номинирани от глобалната организация JA Worldwide за престижна награда за сътрудничество."

От новата учебна 2017-2018 година всички желаещи учители в България ще могат да ползват създадените ресурси напълно безплатно. Джуниър Ачийвмънт България ще предлага и обучения на учители, които се интересуват как да преподават зелено предприемачество, като курсовете са одобрени от Министерството на образованието и науката в рамките на Информационния регистър на одобрените програми за квалификация на педагогическите специалисти и ще носят кредити на посетилите ги учители.

Проектът GREENT ще приключи със заключителна международна конференция в края на септември 2017 г. в София. Организациите партньори разглеждат тази конференция само като поредна стъпка в своята стратегия за разширяване на преподаването по темата зелено предприемачество, като вече имат ясен план как да го направят достъпно за повече ученици в Европа и света.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.