• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Откриване на фестивали "Сребърни чучулиги" и "Альоша"

Откриване на фестивали "Сребърни чучулиги" и "Альоша"

/КРОСС/ На 12 и 13 октомври от 9,30 ч. в киносалона на ул. „Позитано“ №20, се провеждат Двадесети фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги” и Седемнадесети фестивал на руската песен „Альоша”. Фестивалите са с дългогодишна традиция и през изминалите години в тях участваха повече от 10 000 изпълнители – хорови състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.

Организатори на двата фестивала са: Българският антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Синдикатът на българските учители, Вестник „Нова зора“, Международна фондация „Георги Димитров”, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Представителството на Россътрудничество в България - Руски културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София“. Медиен партньор БСТВ.

Съпредседатели на Общонационалния организационен комитет на фестивалите са Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България” и Симеон Игнатов председател на Български антифашистки съюз.

Фестивалите откри г-н Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, член на Общонационалния организационен комитет и изпълнителен директор на Българска свободна телевизия . Той връчи награда по повод 20-годишнината на фестивала на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги”. Наградата получи Симеон Игнатов един от основателите на фестивала.

Поетът и публицист Лозан Такев поздрави юбилярите със специално написано стихотворение.

Вяра Емилова секретар на НС на БСП поздрави участниците от името на г-жа Корнелия Нинова председател на НС на БСП, председател на ПГ „БСП за България”.

Калоян Паргов председател на ГС на БСП в приветственото си слово даде висока оценка на фестивалите.

Алексей Новосьолов съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация приветства участниците и организаторите от името на Н.Пр. Анатолий Макаров извънреден и пълномощен посланик на Русия, в което се изтъква, че подобни музикални форуми нагледно свидетелстват за тесните исторически, културни и духовни връзки между нашите народи.

Приветствие поднесе Олга Широкова временно изпълняваща длъжността ръководител на Представителството на Россътрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център.

Официални гости бяха и Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан извънреден и пълномощен посланик на Република Куба, Константин Воробьов втори секретар в посолството на Република Казахстан.

На тържественото откриване на фестивалите присъстваха представители на обществени организации, на военно-патриотични съюзи, ярки творци: доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България, Игор Завялов председател на Съюза на ветераните от Великата отечествена война към Съюза на руските съотечественици в България, Снежана Тодорова председател на Координационния съвет „България – Русия” и председател на СБЖ, проф. Орлин Загоров – почетен гост на фестивалите, Боряна Илиева, Владимир Чучуев, Борис Цветков и други представители на организациите съорганизатори.

Огласени бяха поздравления от Отечествения съюз и други организации. Приветствие от името на Боян Ангелов председател на Съюза на българските писатели прочете поетът Петър Андасаров.

В него се подчертава, че фестивалите се утвърдиха освен като изява на несъмнени таланти и с обич към красотите на Отечеството и към героичната история на народа ни; със своя слънчев хуманизъм и преклонение пред подвига на руските воини-освободители.

Актрисата и певица Грета Ганчева взриви публиката с изпълнението си и пя заедно с всички гости, дипломати, общественици и участници във фестивалите.

Музикален поздрав отправи и бардът Милен Тотев член на БАС и СОСЗР.

В двата фестивала ще се представят творчески състави и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Горна Оряховица, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Белово, Велинград, Черноморец, Перник и др.

Авторитетно жури в състав маестро академик Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Лозан Такев, Милен Тотев, Вили Икономов, Красимира Джартазанова ще оценява изпълнителите.

Дошлите да подкрепят изявите на самородните талантливи български певци и да се насладят на съхраненото ни духовно богатство стотици софиянци и гости на столицата пяха заедно с участниците любимите български и руски песни. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Аз съм

Радват се, че победили фашизма, а забравиха комунизма - за какво беше цялата трепаница???

03.12.2019 15:27:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.