• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Франция вероятно ще блокира старта на преговори с Албания и Северна Македония

Франция вероятно ще блокира старта на преговори с Албания и Северна Македония

/КРОСС/ По предварителна информация Франция блокира процеса на започване на преговори с Албания и Северна Македония. Отделно, Холандия и Дания са против започване на преговори с Албания, която е в двойка със Северна Македония.

Най-вероятно е нещата да останат такива, каквито са. Това ще е много лош сигнал за тези общества, а и за България, защото те са наши съседи, каза Марин Лесенски, програмен директор Програма „Европейски политики и гражданско участие“ в институт "Отворено общество", в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

Официалният мотив на Франция е, че трябва първо ЕС да се реформира, за да се справи с разширението и функционирането на повече държави членки в него. Северна Македония и Албания чуват, че трябва първо ЕС да си реши проблемите и тогава ще преговаря с тях, посочи гостът.

"Европейският съюз никога не е бил предвиден да е нещо завършено и крайно, той е в постоянно развитие", каза Лесенски.

"Истинската причина е негативният опит на ЕС от предишното разширяване, особено с България и Румъния и техните проблеми, които така и не се реформират", допълни той.

Според Марин Лесенски притеснението е, че докато няма консолидирани демокрации и върховенство на закона, не може да се върви напред с разширяването. Контрааргументът в случая е, че ако няма преговори за присъединяване, те ще имат и по-малка мотивация да се реформират.

"Френската позиция може и да бъде преборена, защото повечето страни са за разширяване, в т.ч. и България. България отпуши през 2018 г. перспективата от Солунския процес, която 15 години беше в застой", каза още той.

"Логиката казва, че Западните Балкани трябва успешно да се присъединят към ЕС. Иначе границите на ЕС не могат точно да се дефинират географски. В тази връзка не може точно да се каже кое ще е последното разширение и къде свършва Европа", посочи Лесенски.

Той обаче е на мнение, че обстоятелствата показват, че например Турция, която е страна-кандидат, не може да се върне към преговори в обозримо бъдеще.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.