• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Крум Зарков: Искането за тълкуване на Конституцията спрямо президента е необяснимо

Крум Зарков: Искането за тълкуване на Конституцията спрямо президента е необяснимо
Дано това не е начин да се търси отслабване на авторитета на институцията президент

/КРОСС/ "Искането за тълкуване на Конституцията срямо президента е необяснимо. По същество зададените въпроси имат ясен отговор както в конституционния текст, така и в практиката на Конституционния съд. Съдът вече се е произнасял по въпроса за чл. 103 - отговорността на президента не може да бъде предмет на едно общо тълкователно решение, а се преценява случай по случай. Необясним е и начинът, по който беше направено цялото това действие". Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ "БСП за България", пред БНР. Според него хората са останали с впечатление, че се е задействала процедура по импийчмънт, което изобщо не било така. "Дано това не е начин да се търси отслабване на авторитета на институцията президент", каза още той.

По думите на Зарков дори и да има конкретна причина за това искане, процедурата е ясна - ако има обвинение срещу президента, то трябва да мине през Народното събрание, определен брой депутати да го поддържат, то да се потвърди и да отиде в Конституционния съд. Такава е процедурата, разписана в Конституцията и прокуратурата няма отношение по този въпрос.

"Към момента срещу президента на републиката няма абсолютно никакви елементи, които да сочат, че той е направил нещо нередно. Цялата конструкция на президентския имунитет и на процедурата по импийчмънт е направена така, че да бъде осигурена максимална независимост в изпълнението на правомощията на президента по Конституция", отбеляза Крум Зарков.

"Президентът остава верен на себе си и на посланията, които излъчваше още когато беше в предизборна кампания - че ще бъде честен с гражданите на България и ще поставя болезнени въпроси спокойно и аргументирано", заключи социалистът. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.