• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Най-известните сосове по света

Най-известните сосове по света

/КРОСС/В ястията, които консумираме, основно вкусът идва от сосовете, с които ги подправяме. Сос е френска дума, взета от латинската „salsa", която означава осолени. За първи път сосът се е употребявал от древните гърци при приготвянето на риба. Обикновено той е в течно или в средно-гъсто състояние като не се използват самостоятелно, а като добавка във вкуса и външния вид на ястието. Съдържат по няколко компонента и са съществен елемент в кухните по цял свят. Сосовете могат да се използват за пикантни ястия или за десерти; в салата наричан дресинг, към топли и студени ястия и предястия. В днешно време, приготвянето на сос се е индустриализирано и те могат да бъдат намерени във всеки магазин, но най-вкусните си остават прясно приготвените. foodpanda, подбра най- известните сосове в световната кулинария.

1. Сос Беарнез - това е френски гъст сос, който се приготвя от разтопено масло,  жълтъци, бяло вино и лук. Подправя се с естрагон, сол, черен пипер и оцет. Подходящ е за добавка към яйца и месо.

2. Сос Бешамел - бял сос, един от основните във френската кухня, който се сервира топъл. Приготвя се от брашно, масло, мляко като се подправя с бял пипер, сол, кора от лимон и индийско орехче.

 3. Сос Уорчестър - най-известният Британски сос, носещ името на графство. С него се овкусяват месо и риби. Приготвя се от тамаринд, винен оцет, сушени гъби, аншоа, карамфил, пипер, доматено пюре.

 4. Соев сос- произлиза от Китай и един от най- полезните сосове. Подходящ е както за салати, така и за основни ястия. Приготвя се на основата на ферментация, от соя, пшеница, вода, чесън и копър.  

 5. Сос Песто- един от най- популярните и обичани италиански сосове, подходящ за салати, паста и месо. Приготвя се от зехтин, босилек, сирене пекорино и кашу.

 6. Сос Холандез-  още един френски сос, който най-вероятно свързвате с яйца Бенедикт, но той е отлична добавка към всякакъв вид зеленчуци. Приготвя се от белтъци, масло, сол, пипер и кора от лимон. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Сос Холандес не се приготвя от белтък ехо стига сте писали глупости!

26.04.2020 23:53:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.