• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Първата станция Shell за продажба на дребно на втечнен природен газ в Германия е готова да заработи

Първата станция Shell за продажба на дребно на втечнен природен газ в Германия е готова да заработи

/КРОСС/ Shell откри първата станция за продажба на дребно на втечнен природен газ за товарни автомобили в Хамбург, Германия. Това важно жалонно събитие е илюстрация на ангажираността на Shell към втечнения природен газ в сектора на автомобилния транспорт в Европа, с оглед на увеличения товарен трафик по европейските пътища.

„Ние диверсифицираме горивното ни портфолио чрез разработване на мрежа от станции за ВПГ в Германия, които да предлагат на нашите клиенти по-чисти решения за горивна енергия, които могат да спомогнат за намаляване на емисиите" - заяви д-р Томас Зенгерли, изпълнителен директор на Shell за Германия. „На обекта с капацитет от близо 30 тона могат да се зареждат с втечнен природен газ над 200 камиона дневно. Ще продължим да работим с производителите на камиони, с клиенти и с органите, определящи държавната политика, за да популяризираме използването на втечнен природен газ като по-чисто и по-достъпно транспортно гориво."

Новата станция за втечнен природен газ се намира в южната част на Хамбург, в Георгсвердер Боген в близост до транспортния възел Хамбург Сюд, недалеч от триъгълната естакада Хамбург Сюд. Това е оживено място за зареждане на товарни автомобили в близост до пристанището на Хамбург.

Транспортният сектор генерира около 20% от свързаните с енергийни източници емисии на СО2 в Германия. Електронната мобилност може да спомогне за намаляване на емисиите от леки автомобили и ванове, но тежкотоварният транспорт изисква все по-мощни двигатели с вътрешно горене.
Втечненият природен газ предлага съществени предимства по отношение на емисиите на СО2 и замърсяващи въздуха частици в сравнение с дизеловото гориво. Не се отделят практически никакви частици, цената на горивото е като цяло по-ниска, а шумът на двигателя - по-слаб.

Днес по пътищата на Европа вече се движат около 5 000 камиона на втечнен природен газ от марките Iveco, Scania и Volvo. До 2030 г. се очаква броят им да нарасне значително. Тази тенденция ще бъде стимулирана с целево финансиране от федералното правителство. „Втечненият природен газ играе важна роля в горивната стратегия на Федералното министерство на транспорта и цифровата инфраструктура. Ето защо сме доволни, че Shell се ангажира за изграждане на инфраструктурата от горивни резервоари" - заяви Гуидо Беерман, държавен секретар във Федералното министерство на транспорта и цифровата инфраструктура, на откриването в Хамбург.

А ето какво казва Йенс Керстан, сенатор по околна среда и енергетика на Свободния ханзейски град Хамбург: „Втечненият природен газ може да бъде основен елемент в политиката за по-малко изгорели газове и по-чист въздух в Хамбург. Искрено приветствам факта, че първата обществена газостанция за продажба на втечнен природен газ в Германия се намира тук, в Хамбург.

Като град, ние вече сме в челните редици на електронната мобилност и искаме да останем начело и с други екологосъобразни способи на задвижване и горива. Виждам потенциал за втечнен природен газ в Хамбург и по отношение на корабите, при които този газ може да доведе до драстично намаление на емисиите на частици и реално да допринесе за защитата срещу измененията в климата. В това отношение мина времето, когато говорехме в условно наклонение с думи като „би трябвало" и „би могло". Парижките цели за климата са задължителни и обвързващи, така че твърде скоро трябва да се случат много неща."

Shell продължава да разширява европейската си мрежа от станции за втечнен природен газ, като станцията в Хамбург е деветата станция за втечнен природен газ на Shell в Северозападна Европа. Вече седем обекта са открити и функционират в Нидерландия и един - в Белгия.

Бележки към редакторите:

• Тежкотоварният автомобилен транспорт съставлява около 5% от превозните средства по пътищата на ЕС, но те генерират близо една четвърт от емисиите според базирания в Брюксел изследователски център Брьогел.
• Shell очаква ВПГ да играе нарастваща роля в бъдещия микс от транспортни горива, както се предвижда и от Директивата на ЕС за чиста енергия за транспорта. Втечненият природен газ може да се използва като едно по-чисто изгарящо гориво за тежкия автомобилен, корабния и товарния железопътен транспорт.
• Подразделението на Shell за продажби на дребно има амбицията до 2025 г. да генерира 20% от печалбата си от горива чрез нискоемисионни енергийни решения, предлагани на бензиностанциите Shell.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.