• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Андрей Ковачев призовава ООН за борба с трафика на хора и финансирането на терористични групи

Андрей Ковачев призовава ООН за борба с трафика на хора и финансирането на терористични групи

/КРОСС/В рамките на редовно заседание на Комисията по външни работи на ЕП беше гласуван проектодоклад "Относно ролята на ЕС в рамките на ООН - как да се постигнат по-успешно целите на външната политика на ЕС".

Евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) взе участие в изготвянето на доклада, като неговите изменения залегнаха във финалния текст, който предстои да бъде гласуван по време на втората пленарна сесия през ноември в Страсбург.

Проектодокладът призовава за засилване на ролята на ЕС в рамките на ООН, подкрепя цялостната реформа на системата на ООН с оглед засилване на нейната легитимност, регионално представителство, прозрачност, отчетност и ефективност в отговор на все повече предизвикателства, пред които е изправена международната система. Специално се подчертава нуждата от по-ясни правила при избора на Генерален секретар на ООН и нуждата от равенство между половете в този процес. В съзвучие с Лисабонския договор, който призовава за подсилване на европейската външна политика, проектодокладът залага дългосрочната цел за постоянно място на ЕС в бъдещ разширен формат на Съвета по сигурност.

Едно от ключовите изменения, които бяха одобрени, е свързано с мигрантската криза и дейността на т. нар. Ислямска държава. Във връзка с жестокостите и нарушенията на човешки права, ООН се призовава да създаде допълнителни механизми за превантивно и ранно предупреждаване, както и по-ясно прецизирани мандати за мироопазващи и миротворчески операции, които предвиждат конкретни правила за изтегляне в случай на криза.

Според поправката на българския евродепутат, Съветът по сигурност се приканва "да изгради инструменти и начини за ефективно предотвратяване на подобни жестокости и да призове държавите-членки на ООН да се борят с трафика на хора, рекрутирането и финансирането на терористични групи."

Проектодокладът приветства създаването на Политически форум на високо ниво по устойчиво развитие, както и по-добра координация в работния процес между Световната банка, Международния валутен фонд и Световната търговска организация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.