• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Ядем пестициди за 60 милиона лева

Ядем пестициди за 60 милиона лева

/КРОСС/Над 60 милиона лева е стигнал нелегалният внос на продукти за растителна защита у нас през миналата година, съобщи за „Труд" председателят на Българската асоциация за растителна защита доц. д-р Петър Николов. За сравнение през 2015 г. той е възлизал на около 30 млн. лева.

Тези продукти са канцерогенни и са опасни както за селскостопанската продукция, така и за пчелите например, допълни той. Най-големите количества идват от Турция, но внос има и от Сърбия и Македония. Голяма част от продуктите, които влизат от Турция, в миналото са били бойни вещества, а повечето от тях са забранени за производство и употреба в Европейския съюз, обясни доц. д-р Николов.

Внасят се на малки количества и се складират около границата. След това нелегална дистрибуторска мрежа ги доставя до търговци или директно до арендаторите, описа схемата председателят на асоциацията. Българските фермери ги предпочитат, защото цената им е с 50 на сто по-ниска от тази на легалните продукти.

Затова представителите на бранша приеха декларация срещу нелегалния внос на продукти за растителна защита у нас. В нея те настояват правителството да криминализира контрабандния внос на пестициди.

От Министерството на земеделието и храните обясниха, че контролът върху препаратите за растителна защита се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. През миналата година агенцията е заловила рекордно количество - над 6 тона незаконно внесени продукти за растителна защита при проверки на границата, съобщи заместник изпълнителният директор на БАБХ Антон Величков.

По думите му в такива продукти може да има опасни за здравето на хората и околната среда вещества. Причината е, че те не са минали тежките проверки на европейското законодателство. Свидетели сме и на лоши практики при земеделските стопани, които завишават дозите, или търговци, предлагащи продукти, които няма да свършат работа на фермерите, допълни Величков. Агенцията извършва непрекъснати проверки както на границата, така и по ветеринарните аптеки, увери той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как пък го сметнахте бе нахуйници? То бива бива ама то пък това се не трае! От къде се свърнат нещастници,все земеделците им виновни!

16.01.2017 21:23:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.