• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Нашите български букви между миналото и бъдещето

Нашите български букви между миналото и бъдещето

/КРОСС/ През 2016-а се навършват 100 години от рождението на художника и изследовател проф. Васил Йончев. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от събития. 

На 24 октомври от 18 ч в галерия „Академия" ще бъде открита изложба, представяща научноизследователската и творческа дейност на проф. Йончев и неговите произведения.

Като част от експозицията ще можем да видим сюжет от работата на професора на терен с представяне на обектите, които е изследвал. Ще бъдат показани оригинали на възстановките на Йончев от обектите на изследване и последвалите анализи. Отделен панел в изложбата е свързан с неговата биография.

На 25 и 26 октомври в галерия „Академия" ще бъде проведена конференция на тема „Нашите български букви между миналото и бъдещето. Първоучители, учители, ученици". Събитието поставя въпроси, свързани с различни аспекти на съвременната българска кирилска графична форма, нейните история, приложение, проблеми и перспективи.

В конференцията ще вземат участие проф. Владислав Паскалев, проф. Тодор Варджиев, проф. Кирил Гогов, инж. Васил Василев, Иван Русев, Красен Кръстев, доц. д-р Илия Груев, Красимир Андреев, доц. д-р Кристина Борисова, Велина Мавродинова, доц. Пеньо Пенев, Кирил Златков, Лукас де Гроот.

Събитията в галерия „Академия" са част от проект на катедра „Книга и печатна графика" към НХА за отбелязване на 100-годишнината от рождението на проф. д-р Васил Димитров Йончев - учител, художник, теоретик и основател на българската шрифтова художествена школа, творил в областта на изкуството на книгата и на шрифта, носител на международната награда „Гутенберг" на кмета на Лайпциг за постижения в изкуството на книгата.

Стогодишнината от рождението на проф. Йончев е повод да отбележим особено важното и незаменимо място, което големият интелектуалец, теоретик, преподавател и общественик заема в българската култура и силното влияние, което оказва и днес като основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, формирал съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система.

В тази връзка в галерия „Шипка 6", СБХ, ет. 3 е представена „Българската художествена школа по шрифтово изкуство" - изложба на три поколения художници на шрифта от 50-те години до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт" към катедра „Книга и печатна графика", реализирани по време на учебния процес в НХА.

Според проф. Васил Йончев глаголицата наследява кирилицата, а и двете имат за основа трета българска азбука, чиито следи днес откриваме в Североизточна България. С изследванията си на кирилицата, глаголицата и писмеността от Плиска той рисува една невероятна картина за море от знания, въплътено в буквите, с които продължаваме да пишем. Във водещата тема на броя ще ви разкажем за закомерностите, които професорът извежда, за фигурата модул, по която св. Константин-Кирил Философ изгражда своите букви, въплъщавайки в тях вижданията си за Бога, за човека, за устройството на Вселената.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кирилицата трябва да се представя по начин отличаващ я до край от латиницата.Глупаво е „т“ да изглежда като „m“, „в“ като „b“, „п“ като „n“ и т.н.

24.10.2016 09:42:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.