• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Програма „Христо Ботев“ на БНР с нова будителска инициатива

Програма „Христо Ботев“ на БНР с нова будителска инициатива

/КРОСС/ В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители и празник на програма „Христо Ботев" на БНР, в ефира на сутрешния блок „Нашият ден", бе обявена новата будителска инициатива на екипа на националната програма за култура - запазването на къщата-музей на големия български поет Пейо Яворов.

„Искаме да направим популярна идеята за възстановяване на къщата - музей на Яворов в София. Това е сложен и заплетен казус. Почти всеки ден минавам покрай тази къща, която всеки момент може да рухне. Времето минава изключително бързо, отиват си ценни хора и ако ние не пазим паметта и историята си ще бъдем загубени като нация. Вярно е, че сме бедна държава, но не мога да разбера защо на творческата интелигенция - поети, музиканти, художници се гледа някак като на втора ръка хора. Предлагам да събудим хората, да ги призовем да подкрепят каузата ни, защото не бива мястото, където Яворов е живял да рухне. Да, днес София се превръща в модерен град, но най-важна е историята на града ни. Тази наша инициатива обявяваме като кауза на програма „Христо Ботев" и съм сигурен, че тя ще бъде успешна", заяви Стефан Димитров, директор на програма „Христо Ботев" на БНР.

В навечерието на 1 ноември, за 13-и пореден път бяха връчени годишните награди „Златният будилник". Националната програма за култура, музика и образование в българския радиоефир отличи журналисти и сътрудници, които с всеотдайна работа и будителски дух продължават започнатото преди 80-години от Сирак Скитник.

Тази година носители на отличието в различните категории са:

Музикалният редактор Пламен Петров - за ярко професионално присъствие в програма "Христо Ботев".
Екип "Радиотеатър" - за високи творчески постижения и във връзка със 75-годишнината му.
Екипът на детските предавания на програма "Христо Ботев" - за високи творчески постижения и във връзка с 80-годишнината му.
Арт-сдружение "Медиум" - за ползотворно медийно партньорство.
Звукорежисьорите Валя Момчилова и Марина Димова - за висок професионализъм.

В рамките на церемонията бе отбелязан и първия рожден ден на клуб „Приятели на програма „Христо Ботев". Журналистите от националната програма за култура на БНР вече имат утвърдени традиции в общуването очи в очи със своите слушатели - приятели, които и тази година бяха сред очакваните скъпи гости на радиопразника.

Маестро Стефан Димитров изтегли в ефира на сутрешния блок „Нашият ден" името на щастливеца - член на клуба „Приятели на програма „Христо Ботев", който спечели наградата „Един ден в БНР". Това е Николай Петров от Пловдив, който е дългогодишен работник, вече пенсионер.

Радионаградите „Златен будилник" бяха връчени на спектакъл в Първо студио на БНР, където в изпълнение на вокална група "Спектрум" за първи път прозвуча песента посветена на 80-годишнината на националното радио, създадена от композитора Стефан Димитров и поетите Александър Петров и Иван Тенев.

Гости на тържеството бяха членове на клуба „Приятели на програма „Христо Ботев" от цялата страна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.