• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Форум за осиновяването стартира дебат за правото на децата да знаят своя произход

Форум за осиновяването стартира дебат за правото на децата да знаят своя произход

/КРОСС/Форум на тема „Правото да познаваш своя произход - лицата на осиновяването" се проведе днес във Френския културен институт в София. Събитието има за цел да насочи общественото внимание към правото на осиновените хора да познават своя биологичен произход.

Форумът се организира от Българска Асоциация Осиновени и Осиновители - БАОО, Национален интернет регистър на търсещи се „Къде си?" и Национална мрежа за децата, в партньорство с Министерството на правосъдието на Република България и с подкрепата на Посолството на Франция в България.

Събитието бе открито от г-жа Вергиния Мичева, заместник-министър на правосъдието и Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция. За френските практики в тази област разказа г-жа Беатрис Бионди, генерален директор на Агенцията по осиновяване на Република Франция. Във форума се включиха и Омбудсманът на Република България Константин Пенчев и г-жа Милена Първанова, Директор „Международна правна закрила на детето и международни осиновявания" към Министерство на правосъдието, които също направиха представяне по темата.

Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата, очерта предизвикателствата пред осиновените и биологичните родители в България и изтъкна, че проблемът е изключително сериозен и засяга близо 2 милиона българи от Втората световна война насам. От първо лице бяха представени няколко лични истории на биологични родители, на осиновители и на осиновени, които са преминали по трудния път в търсене на своя биологичен произход.

Въпреки препоръката към България от Съвета по правата на човека на ООН за „въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход", тази практика продължава да е регламентирана законово и да се практикува у нас. За запазване на „тайната", произходът и роднинските връзки на детето се скриват и/или заличават, което нарушава правата му, гарантирани от чл. 8 на Конвенцията на ООН за правата на детето, а именно правото му на запазване на самоличността, гражданството, името и семейните му връзки.

Форумът, проведен днес, цели да информира обществеността за съществуващите предизвикателствата и да провокира дебат за нуждата от промени в актуалните разпоредби.

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев очерта необходимите законодателни промени, а именно промяната на чл. 105 от Семейния кодекс, текстът за осиновяването в Наказателния кодекс, който инкриминира разкриването на „тайната" на осиновяването и премахването на възможността за прекратяване на осиновяване. Министерството на правосъдието се ангажира да изготви и предложи законодателни промени, които преди това ще бъдат обсъдени на работна група, която започва работа в края на юли тази година.

Сред изтъкнатите проблеми бе фактът, че не се събира и съхранява важна за произхода на детето информация и такава, свързана с медицинските обстоятелства около него, включително и генетична предразположеност, което изкривява снемането на анамнеза при здравно обслужване. Процедурата по единствената уредена от законодателството възможност за установяване на биологичния произход (чл. 105 от Семейния кодекс), протича бавно и продължително във времето и става единствено по съдебен път, като на 90% от лицата, заявили желание да получат информация за своя произход, се отказва такава.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.