• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

НСИ: Общият индекс на цените на производител през юни нараства с 0.6% спрямо предходния месец

НСИ: Общият индекс на цените на производител през юни нараства с 0.6% спрямо предходния месец

/КРОСС/ Общият индекс на цените на производител през юни нараства с 0.6% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост с 1.0%, докато намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%. Това съобщават от Националния статистически институт (НСИ).По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.3%, и при производството на основни метали - с 1.2%, а намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 1.1%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.5%.
Общият индекс на цените на производител през юни 2016 г. намалява с 4.5% в сравнение със същия месец на 2015 година. Спад на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4%, в преработващата промишленост - с 4.3%, и в добивната промишленост - с 4.2%. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 9.0%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.1%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.9%, а увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2%, при производството на тютюневи изделия - с 2.5%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.0%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. е с 0.4% над равнището от предходния месец. Нарастване на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.7%, в добивната промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.2%, и при производството на напитки - с 0.7%, а намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 2.1%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.9%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2016 г. спада с 4.2% в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8.9%, в преработващата промишленост - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.3%. По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо юни 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9.5%, производството на химични продукти - с 3.2%, производството на електрически съоръжения - с 2.1%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 3.7%, производството на тютюневи изделия - с 2.4%.
Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2016 г. нараства с 0.8% в сравнение с предходния месец.
В преработващата промишленост е отчетено повишение на цените с 1.3%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.7%, и при производството на основни метали - с 0.7%, а намаление е отчетено при производството на химични продукти - с 0.3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.2%.
Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2016 г. намалява с 5.0% в сравнение със същия месец на 2015 година. В преработващата промишленост спадът на цените през юни 2016 г. е с 5.3% спрямо юни 2015 година. Намаление на цените е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.4%, и при производството на основни метали - с 8.8%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.2%, производството на тютюневи изделия, обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - по 2.6%.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.