• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Асоциацията на прокурорите излезе с гневна декларация

Асоциацията на прокурорите излезе с гневна декларация

/КРОСС/ Обществена подкрепа и задружни усилия на всички български граждани, за да изпълнява прокуратурата адекватно и успешно задължението си да гарантира разкриване на престъпленията и да изобличава виновните при съблюдаване на върховенството на закона. За това призоваха от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в гневна декларация, цитирана от „Епицентър".

Поводът за него е "стремежът на отделни кръгове и медии да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност". Затова от съсловната организация заявяват, че "българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си".

"Без обществена подкрепа и съдействие, и задружни усилия от страна на всички български граждани, прокуратурата не би могла да изпълнява адекватно и успешно, вмененото ѝ от Конституцията на Република България задължение да гарантира разкриване на престъпленията и изобличаване на виновните при съблюдаване на върховенството на закона. Колкото по-силна е обществената подкрепа, толкова по-силна и можеща е прокуратурата!", пише в становището.

То се спира първо на коментарите по повод засилената напоследък активност на държавното обвинение.

"Възмутени сме от опитите да се преиначи активността на прокуратурата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. В общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: " ... значи те се разработиха... Защо сега?".

Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим!", заявяват от асоциацията. И продължават: "А кога, ако не сега, се питамe ние?", пишат обвинителите. „

После заявяват, че отношението към тях понякога е нечестно и несправедливо.

"Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в "кошера с оси", веднага се намират "обществени защитници", които търсят в активностите ни преднамереност", пише в становището. От ръководството на асоциацията обясняват, че като организация са призвани да защитят работата на колегите си и застават зад тях. "Защото колегите от специализираните звена, които са на огневата линия, са граждани и хора като всички нас. И имат нужда от подкрепа за усилията си!", казва съсловната организация.

От асоциацията декларират: "Прокуратурата не бива да се поддава на влияние! И не следва да се подлага на натиск! Прокуратурата няма политически и бизнес интереси, и нека бизнесът и политиците не се опитват да се месят в нейната дейност! Независима прокуратура означава не само независима от изпълнителната власт, а означава и независима от всякакви външни влияния". И завършва с обобщението: "Това изисква Конституцията на Република България и това е европейският модел, към който се стремим!".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това някаква шега ки е?

28.04.2017 23:42:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.