• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Цацаров: Започването на консултации за нов главен прокурор сега е прибързано

Цацаров: Започването на консултации за нов главен прокурор сега е прибързано

/КРОСС/ Започването на консултации днес, за мен, е доста прибързан процес. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред медиите след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия избор на нов главен прокурор на Република България.

Той допълни, че е споделил тази своя позиция на президента. И е подчертал, че е важно тези консултации да покажат волята на президента за стриктното спазване на Конституцията и закона - "да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван, като опит за влияние върху първата част от процедурата, свързана с номинация на кандидатури и избор, по която той няма никакви правомощия по Конституция".

Цацаров отбеляза още, че според закона процедурата за избор на нов главен прокурор най-рано може да бъде открита на 10 юли, а най-късно на 10 септември тази година. Гласуването било възможно да се състои в края на октомври, началото на ноември.

Сотир Цацаров коментира и позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова изразена в Асеновград за правомощията на главния прокурор. По думите му тя заявила, че безконтролната власт на главния прокурор трябва да се редуцира и това да стане преди да се извърши избора за нов ръководител на прокуратурата. Цацаров постави и въпроса за това защо Нинова не е повдигнала тази тема преди година или пет месеца, а точно сега.

Според Сотир Цацаров нямало съвпадение в позицията изразена от Корнелия Нинова и тази на държавния глава. Президентът бил изразил ясното становище, че при всички случаи, каквито и промени със статута на главния прокурор да бъдат обсъждани те трябва да се случат при вече избран главен прокурор който да представлява професионалната общност и интересите й.Сотир Цацаров изразил позицията, че за промените в правомощията на главния прокурор и статута на шефовете на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния апелативен съд (ВАС), трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия (ЕК). По думите му нямало място вече за институционален инат и доводи, ако това е цената за излизане от Механизма за проверка, тя трябвало да бъде платена. "А и тя трябва да бъде платена, за да се създаде някакъв механизъм, и то съвсем действен, на контрол", допълни Цацаров.
Главният прокурор съобщи, че до три седмици Министерството на правосъдието ще внесе законопроект в НС за промени в Закона за съдебната власт отнасящи се към контрола и разследването на главния прокурор и шефовете на ВАС и ВКС.

Главният прокурор каза още, че следващата седмица ще постави на прокурорска колегия въпроса за начална дата на започване на процедура за избор на нов главен прокурор, а колегията ще представи предложението си на пленума на ВСС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Бойко

Тъпото рибарче не му светва лампичката , че това не бяха консутации, а дебел намек , че не работи и обслужва чужди интереси. Чудно,колко ще ги търпим тия несменяеми главанаци дето само получават заплати и дебелеят ? И къде ги намират тия ялови мъжки калинки ?

14.05.2019 08:55:46

Анонимен

Много му е къса паметта на Цацаров или така му изнася да говори. БСП, а също и Атака много отдавна предлагат да се направят промени в статута на гл. прокурор, които да ограничат безконтролната му власт, за която един от предшествениците му беше казал, че над него е само Господ.

13.05.2019 17:59:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.