• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Кметове послушаха премиера да вдигнат местните данъци и такси

Кметове послушаха премиера да вдигнат местните данъци и такси

/КРОСС/ Заръката на Бойко Борисов кметовете да вдигнат местните данъци и такси се оказа чута. Немалко общини планират да вдигнат налозите за 2016 г., като решението е взето след премиерския апел, показа проверка на "Сега".

Най-интересно е във Варна, където на общественото обсъждане в края на ноември бе обявено, че местните данъци и такси няма да се вдигат. "Запазването на данъчната тежест е приоритет №1 за общината", заяви зам.-кметът Пейчо Пейчев. Оказа се обаче, че вдигане ще има. Увеличава се данъкът върху сделките с имоти. Въпросът бе обсъждан на последната комисия по финанси към общинския съвет, като размерът на новата ставка най-вероятно ще е 2.9% при сегашни 2.6%. От мнозинството на ГЕРБ съобщиха, че това е еднократен налог, който не натоварва много хората и би могъл да се вдигне. Събираемостта при този данък в момента била ниска.

Увеличение ще има и в Смолян, макар да бе съобщено, че ставките остават непроменени. Данъците няма да се пипат, но се повишават таксите. Такса битови отпадъци ще бъде вдигната диференцирано - от 3.7 промила на 4.8 промила при ежедневно събиране на боклука, 4.6 промила ще е при три пъти седмично извозване, 4.5 - при два пъти, и 4.3 - един път седмично. На общественото обсъждане напрежение предизвика и намерението за драстичното увеличаване на тротоарното право на централната улица - планира се то да скочи от 7.20 с ДДС на кв.м на 12 лв. с ДДС. Ще бъдат завишени и административните услуги.

В Перник с 0.5 и 0.45 промила съответно за фирми и физически лица се вдига такса смет. В Сливен с около 15% се увеличава налогът за автомобилите. Данък сгради също вдига, имаше идея и за покачване на таксата за боклука, но засега намерението е да остане същата. И в Пазарджик се вдига налогът за автомобилите. "Секира" се развъртя и в по-малки общини - в Асеновград за боклук ще се плаща с 0.15 промила повече, а в Садово местните такси се завишават с 10-15%.

Без промяна остават местните данъци и такси в София и Стара Загора, такива засега са намеренията в Благоевград и Видин. Пловдивската администрация дори обеща намаление - с около на 10% на данъка за повечето автомобили.

Макрорамки

Столичният бюджет догодина ще е 1.18 млрд. лв. В Пловдив - 222.4 млн. лв., във Варна - 221.6 млн. лв. Макрорамката в Стара Загора е 95.2 млн. лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Докато не се въведе подоходно облагане, ще е така. Най-бедните ще плащат най-много.

14.12.2015 10:21:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.