• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Георги Първанов: Политическият дебат у нас е изкривен

Георги Първанов: Политическият дебат у нас е изкривен

/КРОСС/ За пореден път се показа колко е изкривен българският политически дебат. От няколко седмици гледаме как партиите отново занимават хората със собствените си въпроси, а има толкова много проблеми на самите хора, на обществото и държавата, а ние сме се вторачили в субсидията за партиите .Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година. Според него няма да е излишно, ако партиите бъдат оставени малко на диета.

Ние трябва да разбием обаче корпоративния вот, тежкото купуване на гласове, което е под масата. Големите пари не идват от субсидиите, а се въртят под рафта и те определят вота. Всичко е договорено и реализирано под рафта, каза още Георги Първанов.

Според президента в периода 2002-2012 година, БСП е в криза и това трябва да бъде казано. В криза е парламентарната опозиция и другите леви формации. Трябва консолидация не само на левицата, но на цялата опозиция, заяви Георги Първанов.

Според него е необходимо обединение на левицата за София. Той предположи, че по места контакти между АБВ и БСП ще има.

Вече от две години водим специална битка от АБВ, издадохме и книга за Илинденско-Преображенското въстание през погледа на европейските дипломати - там я има историческата истина. Тази книга беше представена на българския премиер, коментира още Георги Първанов. Що се отнася до изказването на президента на Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев е българин, то е добра стъпка, както биха казали в Скопие, в необходимата посока. От каквито и мотиви да се прави това изказване, това наистина е историческа стъпка - това е безпрецедентно изказване, което ние трябва да адмирираме и нещо повече, да надграждаме, защото е много важно това, че се признава, че Гоце Делчев е българин. Това обаче не е достатъчно, отбеляза още президентът на страната в периода 2002-2012 година. Ние не можем по домова книжка ние да отмятаме историческите личности - сега Гоце Делчев, после Яне Сандански, Даме Груев - ние трябва да погледнем цялото. И е важно и аз предлагам, настоявам тази българо-македонска историческа комисия, веднага да разгледа изявлението на президента Пендаровски и да се произнесе по него. Нещо повече, тя би могла да го разшири, вече връщайки го към правителствата, с един текст, който би могъл да звучи съвсем определено. Георги Първанов даде и конкретен пример за подобен текст - борбите на Вътрешната революционна организация, в частност Илинденско-Преображенското въстание, са част от общата ни история, защото са израз на настроенията на българското население в Македония, което е доминиращо по това време. Целта на революционните борби е извоюване автономия на Македония, която има различни трактовки, но във времето все повече се утвърждава разбирането за независима македонска държава. Така се утвърждава българския характер на областта да 1903 година, а и десетилетия след това и второ, приемаме и тезата за Македонката автономия като перспектива, като цел на революционната организация, допълни Георги Първанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.