• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Правителството набеляза куп мерки за намаляване на жертвите на пътя

Правителството набеляза куп мерки за намаляване на жертвите на пътя

/КРОСС/ Видеорегистратори, задължителни предпазни колани в колите за обществен транспорт и задължителен евростандарт са част от мерките, предвидени срещу войната по пътищата, предава news.bg.

Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след извънредната среща в Министерски съвет, която свика премиерът Бойко Борисов във връзка с тежките пътни инциденти край Ловеч.

Правителството предвижда още въвеждане на регистрационен режим за автосервизите и автоморгите - като превенция за гарантиране на нормалното качество на автомобилите. Освен това от Министерство на транспорта обмислят и преглед на цялата система на подготовка на водачите. Това се налага, тъй като именно начинът на управление и грешките, допуснати от водачите, са основна причина за серията тежки пътнотранспортни произшествия край Ловеч.

Припомняме, девет души загинаха в петък при челен сблъсък между автобус и тежкотоварен автомобил край село Микре. Ден след това в същия район възникна втора катастрофа, при която загина 13-годишно момче. Ранените в инцидентите са над 25.

Около 19 часа вчера по пътя София-Варна възникна трета тежка катастрофа. В произшествието отново имаше жертва - 67-годишна жена, която е починала в лийенката на път за болницата.

Главният секретар на МВР Младен Маринов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обявиха за още по-рестриктивни мерки към нарушителите на пътя. В тази връзка има разпореждане на главния секретар при констатиране на тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите ще бъдат извеждани от пътя и ще се налага посещение на най-близкото районно управление на МВР, което в случая може и да не е толкова близко.

"Ако искате да стигнете навреме - не нарушавайте Закона за движение по пътищата", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

„МВР ще направи предписание за опасни участъци от пътища, какъвто е и този участък, близо до Ловеч. Такива места има на 66-и км на магистрала „Марица" и на други места, където знаем, че се случват повече катастрофи", обяви вътрешният министър Валентин Радев.

„МВР ще предостави на другите министерства статистиката. Там да бъдат направени подобрения на пътищата. Дали с релефна маркировка или с други неща. Дори ако трябва и препроектиране на пътищата, за да избегнем обективни причини за пътно-транспортни произшествия. Ако трябва да се направят промени в законодателството", посочи министърът.

„От 1000 в България жертвите по пътищата намаляха до близо 600. След това се увеличиха малко. От една година наблюдаваме тенденция, сравнявайки днешния ден със същия ден от миналата година, 50-60 са по-малко убитите. Опитваме се да натискаме надолу това число, да няма толкова жертви, но това е статистиката", обясни Валентин Радев.

„Направени бяха промени в законодателството, очакваме подобрение в края на годината. Промените в Закона за движение по пътищата и Закона за МВР малко бавно, но да окажат своето влияние това число да намалява, жертвите по пътищата да не са толкова, да достигнем нивата до 600, ако може и надолу", допълни той.

„До 2020 година трябва да стигнем до половината от смъртните случаи, да се изравним с числата от Европа. И премиерът, и всички ние изказваме съболезнования на близките на всички, които загинаха там", заяви Валентин Радев.

„С много тревога и загриженост говорихме и за последствията, за жертвите, за ранените, за икономическите последствия. Говорихме и за мерките, които ще вземем във всички области", обясни той.

„Всеки министър и главният секретар на МВР докладваха какво може да се направи, как може да продължи в добра посока работата на институциите, за да намалим натиска върху нарушителите, за да няма такива случаи", каза още вътрешният министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПиАр, ПиАр на гърба на заганиалите, за което имат вина същите от снимката

20.11.2017 01:42:56

Анонимен

За всяко престпление 10-20 камшика и 6 м оздравяване

19.11.2017 17:55:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.