• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Третият е излишен

Третият е излишен

/КРОСС/ Защо Барак Обама избягва погледа на Владимир Путин при срещата им в Китай

На срещата на високо равнище на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в предградие на Пекин Владимир Путин и Барак Обама разговаряха няколко пъти. Международната обстановка е толкова напрегната, че за мнозина изглежда, че на тези срещи се обсъждат едва ли не въпроси на войната и мира. Обама обаче няма какво да каже на руския лидер - техните срещи са интересни по-скоро от психологическа гледна точка.

След началото на украинската криза държавните глави на Русия и САЩ се срещнаха за втори път - първата им беседа беше в началото на юни в Нормандия и премина макар и да не беше „на крак", в кулоарите на събитието.

Сега, в Китай, президентите имаха повече възможности за общуване. И, въпреки че нито една от страните не пожела да се проведе официална среща, в продължение на два дни президентите провеждаха разговор поне три-четири пъти. За това имаше много възможности - цяла поредица от мероприятия, подготвени от домакините за лидерите на 20 държави, пристигнали на срещата - официална фотография, концерт, работна закуска...

На теория китайците биха могли да направят така, че президентите на Русия и САЩ да бъдат един до друг на някое от мероприятията - например на концерта. Но това би било първо - нарушение на неофициалния протокол, според който двамата най-почетни гости не се разполагат заедно и би изглеждало стъкмено, и второ - това би предизвикало недоволството на Барак Обама, който знае как биха го критикували в САЩ, ако започне непринудено да общува с Путин, който самият той иска да бъде блокиран и изолиран.

Журналистите не даваха мира на помощниците на президентите и се интересуваха колко време са беседвали двамата лидери. В понеделник представителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Михан изброи три срещи с обща продължителност 15 - 20 минути, а във вторник американците съобщиха, че по време на закуската Обама и Путин са провели 10 - 15-минутен разговор.

Медиите предаваха значение на всички детайли - Обама първи е махнал с ръка на Путин, когато руският лидер е влязъл в залата за фотографиране; Путин потупал Обама по рамото; Путин попитал Обама: „Красиво е, нали?", когато заедно с председателя на КНР Си Дзинпин влизали в украсената зала. Сайтът на „Гласът на Америка" описва реакцията на Обама така: „Президентът на САЩ сдържано се съгласи, избягвайки зрителен контакт с Путин, сякаш отговорът му не беше предназначен за никого конкретно."

Всички тези детайли показват колко тежка е международната обстановка - напрежението между лидерите на двете страни е само производно от нея. На различни кадри от Китай се вижда, че Путин се държи много по-свободно от американския президент. И не само заради факта, че между него и домакина има онова главно, което липсва в отношенията между Русия и САЩ и между Китай и САЩ  - доверието. Естественото поведение на Путин и напрежението у Обама са свързани, разбира се, с техните характери и още повече - с настроението. Партията на американския президент неотдавна изгуби контрола над парламента, докато Путин преживява пик на масова подкрепа в Русия и ръст на симпатиите в останалия свят.
Още по-важни са и личните отношения - Обама не иска да говори с Путин, не знае как да говори с него, не го разбира и не го чувства. За президента на САЩ президентът на Русия е тежък, неудобен събеседник.

Путин обратно - отнася се към Обама с лека снизходителност, тъй като разбира, че от него зависи много. Путин приема решения и действа като реален ръководител на страната, а Обама само шеф на администрацията на САЩ, човек, избран от управляващата олигархия (от политическата до финансовата) за определен срок в ролята на символ на САЩ.
И така се стигна до парадокса държавният глава на страна, обявила бойкот и блокада на друга страна, да крие погледа си от президента на „изолираната от него държава".
Така или иначе по въпросите за войната и мира Путин би могъл да разговаря или със самостоятелен американски президент (последен подобен беше Ричард Никсън, поради което беше унищожен политически от управляващата олигархия), или с невидимата за света „кръгла маса" на господарите на Америка.

Поради абсолютната нереалност и на първото, и на второто на Путин му остава да обсъжда въпросите на световния ред с лидер, който може да взима самостоятелни решения - с председателя на КНР Си Дзинпин.
/В. Русия днес/

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хи, хи! Ние нали сме икономически гигант, пък си имаме и авторитетен президент, колко му е да критикуваме страна като Русия и личност като Путин!

18.11.2014 08:39:25

Анонимен

Ами на човекът не му се иска да общува с наглеци и да им придава легитимност ! Това е - Путин го задиря нагло и нахално, за да покаже на света, че го зачитат, но Обама е възпитан и не желае да си променя тона на говора ! С течение на времето всички ще му обръщат гръб и Путьо ще си намери мястото - на опашката ! Русия е икономическо джудже и няма място на първата редица, за да задиря погледите на световните лидери ...!

17.11.2014 21:18:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.