• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

На босия цървулите

На босия цървулите

/КРОСС/ Национално "отговорният" бизнес у нас, в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал, вчера нагло и за пореден път настоя за отмяна на административното определяне на минималната работна заплата т.г., минималните осигурителни прагове и добавката за стаж. И гарнира искането си със загриженост "за адекватна и реалистична политика по доходите".

На това му се казва да вземеш на босия цървулите, господа. Сами давате данни, че незаетите в трудова възраст у нас от 15 до 64 г. достигат 2 900 000 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят. Какво спира останалите, мислите? Правилно, правилно - заплащането. Че кой ще иска да слугува на скъпите костюмари и да получава колкото да не издъхне от глад? Умряха баламите! А срещу това бизнесът ръси мантрите и заклинанията си: "аман, заман, добре сме, в Европа няма минимална работна заплата, още повече, че нашата расте неимоверно бързо и вече сме е-е-е къде по-напред от други страни". Сериозно? Вярно, че Швеция и Австрия примерно нямат минимална работна заплата, но в Австрия средната е 2555 евро. В Германия плащат закована надница от 8,5 евро на час, в Англия - 9,5 евро, в Малта - 168 евро на седмица. За 125 452 906 заети в ЕС има минимална работна заплата - с тези данни въпросните работодатели се опровергават сами.

"Отговорният бизнес - за бизнес по правилата". Това мото на асоциацията краси гордо "отчета" за вчерашната конференция по доходите. Това ли са правилата - без минимална работна заплата, която за повечето заети със семейства хора е единственият източник на доходи в това гладно и гадно време. На това индустриалният капитал му вика липса на конфликт на интереси. Само че интересите на едни опират до Малдивите, а на други - до хляба и сиреното евентуално, до образованието на децата, до скъсаните някога лачени обувки на работягите по скелета и останали читави мини и цехове... На този фон колко струват обещанията на Бойко Борисов и верните му министри за увеличаване на доходите и за постепенното излизане от мъртвата хватка на мизерията?

Автор, Ева Костова, в-к "Дума"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Аз имам въпрос към така наоречения "бизнес " в нас- Каква икономика имат нашите съседи -Косово, Албания, Македония и които не са в ЕС и вземат повече доходи и пенсии от нас каква ? За Румъния и Гърция въобще не пиша та май това е най неудобния въпрос и на който никой не иска да отговори не отгововаря и правителството защо ?

19.05.2017 07:13:29

Минималната заплата е мечтата на некадърния и мързеливия.

19.05.2017 00:47:53

Анонимен

Не е само заплатата. Мангасаринът не иска началници - той си има цигански шефове. Не иска работно време, защото не може да отсъства от свадби и др. подобни. Не иска да плаща сметки и данъци, защото токът идва от жицата, а водата от тръбата.

18.05.2017 00:10:11

Анонимен

Кухоглав е бил баща ти младежо когато е решил да те сътвори .... или е подпийнал преди да стори белята /грешката/.

17.05.2017 09:40:04

Бизнеса иска именно въвеждане на минимално почасово заплащане, кухоглава Ево.

17.05.2017 00:42:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.