• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Румен Радев: България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си

Румен Радев: България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си

/КРОСС/ България се нуждае от специалисти, квалифицирани още в курса на образованието си. Поздравявам Ви за куража и отговорността да се заемете с едно такова отговорно начинание, което изисква умението сред редовете на сорс кода да откриеш красотата и вълнението от това, което правиш. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от пресслужбата си, на откриването на академичната 2017/2018 учебна година в Софтуерния университет в София.

Пред студентите от учебното заведение за практическо обучение на програмисти и ИТ специалисти държавният глава заяви, че едва ли има млад човек, който да не оценява мощта на информационните и комуникационните технологии и услуги, които са най-динамично развиващият се сектор на икономиката в днешно време и намират все по-широко приложение в живота. "През последните години ръстът на печалбата в този сектор на икономиката вече отива на 250% на година. Това са показатели, с които нито един друг сектор не може да се похвали, защото тук е въвлечен големият интелектуален потенциал на младите българи", допълни Румен Радев.

„Вие носите огромна отговорност, защото задавате модел на обществени отношения, както и модел на развитие на ценностите в нашето общество и не само в българското, а изобщо по целия свят. Вие ставате критерий за подрастващите, а това е голяма отговорност, която трябва да отчитате", каза президентът.

Държавният глава поздрави ръководството и академичния състав на висшето училище за куража да създадат Софтуерния университет, за таланта да го управляват успешно, както и за подхода им да формират истински професионални разработчици чрез използване на най-търсените технологии и образователни практики. „Чрез сътрудничеството с водещи софтуерни фирми в страната Вие давате шанс на Вашите студенти бързо да намерят успешна реализация", каза още президентът.

Според Румен Радев конкурентоспособността на България е в знанието и умението за прилагане на иновативните идеи в практиката. „Убеден съм, че развитието на икономиката сега и в следващите години е немислимо без хора, обучени в тънкостите на информатиката и информационните технологии, затова Вашият университет е така търсен от младите, насочили интересите си в областта на информатиката", коментира държавният глава.

По време на церемонията президентът даде старт на новата инициатива на учебното заведение за безплатно обучение по програмиране в 37 града в страната. „Подкрепям тази благородна и социална инициатива. Точно в този момент, когато се извършва една гигантска трансформация в целия свят на трудовата заетост на младите хора и изчезват цели професии, тук се намира социалната перспектива младите хора да се насочват в една динамична професия, която определя правилата не само на бизнеса, но и на общественото развитие", заяви Румен Радев и допълни, че участието на множество общини и фирми от бранша, както и на хора в по-зряла възраст доказва, че идеята е навременна и необходима за обществото.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Другарю Президент, като бивш летец би трябвало да знаете, че самолетът има 2 части - летателна и бойна. МИГ-29 е копие на ударната изтребителна мощ на САЩ Ф-15, самолет, който американците не продаваха до пристигането на Ф-35. Така, летателната част сигурно е по-добра от Ф-16, а може би и от други кандидати. Защо никой не говори за подмяна на бойното оборудване (радар, информатика и т.н)., както направиха поляците, а само дъвчат за ремонти. Защо?

16.10.2017 20:52:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.