• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Повечето нации развиват хуманизъм, а ние сме развили човещина

Повечето нации развиват хуманизъм, а ние сме развили човещина

/КРОСС/ Андрей Райчев представи в "12+3" новата си книга "Време и всичко", написана съвместно с Александър Андреев.

"Книгата е предупреждение. Човек много трудно забелязва, когато промяната е бавна. Светът смени характера си. Има много големи промени. Оръжията ни не работят не защото не са добри, а защото опасностите са други и не се осъзнават", каза Райчев.

"Хората за пръв път масово се групират в обединения за бъдеще. Нацията престава да е единицата, в която се състои новото.

Преходът е свършил в смисъл, че собствеността се преразпредели. Продължаваме да сме сред първите по недвижимост. Собствеността се раздаде. Почти цялата. Това е може би най-несправедливият шоков процес, който се е случвал. Но той свърши, настоя Райчев.

Неравенствата нарастват. Но това не е този вид неравенство, с който сме свикнали. Едни ще живеят два-три пъти по-дълго от други. Единият ще работи, другият ще бъде домашен любимец и ще го хранят. Осъзнатата опасност е половин опасност. Няма да се отървем само с осъзнаване. Трябва да се поставят под контрол определени видове изследвания, като бъркането в ДНК и изкуственият интелект, смята Райчев.

За жалост, консуматорът е безкрайно доволен от живота. си. Хленчи много повече от баща си и дядо си. Съвременният човек, говорим за златния милиард, живее така, както никой от предците му. От това произлиза един инстинкт - не искам друго, искам повече. Винаги хората са искали друго. Сега искат повече. А това е грешка. Структурата е лоша. Той иска мир и ръст. До това се свежда формулата на властта в целия свят", отбеляза социологът.

"В Саудитска Арабия жените са нещо между мъжа и кучето. Вдигаме шампанско, защото някой им разрешил да карат коли. Примирили сме се с това, че демокрацията е локална, добави Андрей Райчев.

Ние сме оптимисти за българската съдба, защото тя винаги е една и съща. Не сме завистливи, ние сме дългосрочно планиращи. Ние сме междинна страна, не сме към Запада или Изтока. Презираме Изтока, но музиката ни е източна. Имаме източна хитрост и източен хумор. Но не сме немци. Сега сме западна част. Тази вековна граничност, която представляваме, ни е обогатила с огромен опит - на оцеляването - всяка власт е временна. Главното, с което съм горд, е с моята нация в следния пункт: повечето нации развиват хуманизъм, а ние сме развили човещина. Хуманизмът е вид ред, изискване. Човещината е нарушение на реда. Не си прав, ама човещина е. Оцеляващото същество е над реда и това е всичко", каза още Андрей Райчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.