• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Kоктейли с ракия: модерното и традицията в една чаша

Kоктейли с ракия: модерното и традицията в една чаша

/КРОСС/ Днес, ракията става модерно питие. Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура и присъства дори в множество коктейли. Тази тенденция не подмина и петото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки, който се проведе от 1-ви до 3-ти декември в София и събра 250 марки ракии и високоалкохолни напитки от български производители, както и традиционни спиртни напитки от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и други балкански държави.

Организаторите на Балканския ракия фест бяха приготвили и специална изненада за един от посетителите. Той спечели 100 кила ракия - или 130 бутилки от водещите производители, представени на форума.

Щандовете на които се предлагаха интересни коктейли събраха доста публика. Например на щанда на "Вила Ямбол" се правеха два основни микса - Хайдут Димо и Ханска Медовина. Чашите също бяха нестандартни, украсени с вълна, български традиционни шевици, кожа и златни парички, за да създадат синергия между модерното и традицията. Хайдут Димо се прави с ракия Стралджанска, домашен ванилов битер, фреш лимон и захарен сироп. На щанда на „Вила Ямбол" имаше възможност да се опита и тяхната Стралджанска - Специална селекция, която отлежава до три години в собствени дъбови бъчви. Производителят е един от малкото, които работи със родни бъчвари и сам си прави бъчвите. Друг интересен факт е, че рецептата им за ракия е семейна и се е съхранила през времето. Всъщност „Вила Ямбол" бутилира първата мускатова ракия през 1986 г. - това е именно Стралджанска. Сортовете, които се използват са Мускат Отонел и Тамянка.

Ханската Медовина пък се приготвя от Кайлъшка гроздова, домашна медовина и домашен ванилов битер. За трите дни на феста барманът подготви над 300 специални коктейла. На форума се правеха и разновидности на класическото Блъди Мери, но с ракия, както и вариант с анасонова напитка и краставица, подобно на Мохито. Уникалният аромат и остатъчен вкус на ракията е чудесна отправна точка на всеки интересен коктейл, споделиха барманите по време на форума.

"Бих казал, че вече ракиите стават все по-хубави и по-хубави, по-изчистени, така да се каже с модерните технологии, които прочистват метиловия алкохол, примеси", коментира Ивайло Жегов, организатор на фестивала. И тенденцията е, че ракията става много добра, особено българската ракия. На откриването на фестивала бе официално оповестено и домакинството на България за Световния конкурс за спиртни напитки, който ще се проведе в Пловдив през август 2018 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.