• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж в Централна и Източна Европа

Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж в Централна и Източна Европа

/КРОСС/ Българската банка за развитие представи стратегическите си намерения за финансиране на инфраструктурни проекти на престижен икономически форум

Очаква се българската икономика да бъде с най-висок растеж в Централна и Източна Европа през 2018 г. и да запази темпа си през 2019 г. Това сочи анализ на водеща европейска банкова група, представен пред най-големия банков и финансов форум за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на издателската група Euromoney, състоял се във Виена на 16-17 януари. Събитието се провежда за 23-та поредна година и дава среща на над 1000 делегати - инвеститори, финансови посредници, политици, експерти и представители на финансови институции за обсъждане и анализиране на ключовите въпроси за региона.
В рамките на форума екип на Българската банка за развитие проведе множество срещи с представители на водещите европейски банкови институции и мултинационални инвеститори, като представи новия управленски екип на банката и стратегическите намерения за финансиране на инфраструктурни проекти.

Сред обсъжданите теми на конференцията бяха икономическото развитие и стабилност на ЦИЕ през 2018 и 2019 г. и предизвикателствата пред икономиките на страните. Във фокуса на внимание бяха поставени инфлацията в ЕС, ефектът от монетарната политика на Европейската централна банка и от очакваната й нормализация върху страните от региона, бежанската криза и ефектите й върху икономиките, както и тенденцията на намаление на лошите кредити на банковите системи на Централна и Източна Европа.

Основната теза за региона беше очакването за позитивен и устойчив растеж от 3% през 2018 и 2019 г., предпоставки за ускоряване на банковото кредитиране и нуждата от ръст на инвестициите. Необходимостта от политическа стабилност беше изведена като основа за икономическия растеж.
Общите оценки за България, както и очакванията на инвеститорите, са за по-бърз икономически растеж и по-оптимистична перспектива за българската икономика.

Инвеститорската общност изрази интерес към публичните и политически нагласи у нас относно включването на българския лев към Валутен механизъм II и потенциалното присъединяване на България към Еврозоната.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Е ся си .ба мамата! След най-многото тикви през 2017-та, ся начело с тиквата от шопско, ще цъфнем и ще вържем, "ама друг път", както едно време, преди корупцията, казваше юначето от "Куче в чекмедже"!

21.01.2018 09:11:51

Анонимен

"Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж в Централна и Източна Европа"?! Като гледам в Шумен "очакванията" се свързват с откриването на поне още 200 - 300 нови магазини за дрехи втора употреба.

19.01.2018 11:31:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.