• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Разград излиза на протест заради лоша миризма

Разград излиза на протест заради лоша миризма

/КРОСС/ Разград излиза на протест. Причината е лошата миризма, която се носи над града от началото на месеца, съобщава „Нова телевизия".

Има ли обгазяване и изпускане на вредни емисии във въздуха и каква е причината? Румяна Генчева от 40 години е жител на Разград. Твърди, че от началото на месец август над градa се носят лоши миризми.

„Тук има училище, детска градина. По-горе също детска градина, но тези миризми се усещат в целият град. Особено през нощта. Особено, когато мислят, че хората не дишат, а ние дишаме. Все още дишаме. Такава смрад е. Не мога да си представя нашите дечица. Детето спи до мен, просто ми е жал, то какво диша", разказа Румяна Генчева.

Подобна ситуация в Разград имаше през месец октомври, миналата година. Тогава бе установен източникът на миризмите - пречиствателна станция на фармацевтичен завод.

„При предходни проверки, миналата година, на това дружество са съставени наказателни глоби и санкции, като те са предприели действия. Към настоящия момент се изгражда ново физико-химично стъпало към тази пречиствателна станция", обяснява инж. Христо Милков - началник-отдел в РИОСВ-Русе.

Сега, сигнали за лошо качество на въздуха, има отново и те са подадени до регионалната екоинспекция в Русе. От фармацевтичното дружество, заявиха че от РИСОВ - Русе извършват проверки на пречиствателната им станция има и без да са подавани сигнали.

„При всеки сигнал за миризми идват при нас. На друго място не знам дали ходят. Нямам информация. И ние имаме протоколи от всичките тези проверки. Особено, тук, последният месец през три дена, в общи линии, идваха на проверки. На нашата пречиствателна станция мирише, както на всяка пречиствателна станция иначе няма да се казва „пречиствателна" ако миришеше на рози, а ще се казва „Розариум". Във всички пречиствателни съоръжения има миризма, която обаче е локална и е съвсем минимална. Тя не може да се разпространява, да задушава хората и т.н.", обяснява Теменуга Газдова - управител на клон на фармацевтичен завод.

Официално, обаче, източникът на лошите миризми, не е установен. Ето тази мобилна лаборатория е от две седмици в Разград. До няколко дни трябва да излезе докладът от нея за качеството на въздуха.

И докато чакат резултат, жителите на Разград излизат на протест, тази вечер, от 18 часа. Заради проблемa и Общинският съвет свиква извънредна сесия след ден.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.