• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Г. Марков: България се нуждае от ВНС, ако трябва да има радикална съдебна реформа

Г. Марков: България се нуждае от ВНС, ако трябва да има радикална съдебна реформа

/КРОСС/Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще започне консултации с парламентарните партии за промяна в Конституцията, заради съдебната реформа.

Не може радикална съдебна реформа, разделяне на Висш съдебен съвет или пък намаляване на мандата на ВСС, или отчитане на главния прокурор пред Народното събрание, да са радикална реформа. Или ще се свика Велико народно събрание и ще има реформа, или, ако се прецени, че няма сили то да се свика, няма да има реформа, трети път няма, коментира за Радио Пловдив конституционалистът Георги Марков.

Той припомни, че по въпроса много отдавна - 2003 г., се е произнесъл Конституционният съд.

Той даде задължително тълкуване на чл. 158 т. 3 от основния закон, според което, ако говорим на практика, няма как да стане радикална съдебна реформа без Велико народно събрание, защото според това решение и неговите мотиви в основната си носеща част касаят именно съдебната власт. сСамо Велико народно събрание може да променя структурата, формирането, функционирането на органите на съдебната власт, тяхната власт в съответната система, техните правомощия, техният мандат, организацията и условията на тяхната дейност, каза Марков. 

Това е решението. То е задължително за всички. Разбира се, може да бъде оспорвано, някои може да са недоволни, но това е съвсем нормално. Може да бъде критикувано, но то е задължително, подчерта конституционалистът.

Или от основен ремонт, или от нова Конституция. Това са според Георги Марков двата варианта, пред които сме изправени.

За 25 г. Конституцията е тълкувана над 70 пъти, отбеляза той като аргумент и подчерта: Над 70 пъти тя е била неясна не за обикновения български гражданин, е била неясна за главния прокурор, за върховните съдилища, за министерски съвет, за депутатите, защото това са органите, които в отделните случаи могат да сезират Конституционния съд за тълкуване.

Много са нещата, които трябва да се преразгледат в Конституцията, смята Георги Марков. Като се започне от президентските правомощия, от условията за избор на държавен глава, посочи той и добави: Нима ще стои този смешен текст, че трябва 183 дни годишно да живееш в България, за да можеш да се кандидатираш за държавен глава, ако си живял 181 дни - няма да можеш да се кандидатираш. Нима в България не трябва да се въведе конституционно извънредното положение при тежки природни бедствия и производствени аварии какъвто текст е имало в Търновската конституция, в нашата няма - кой става органа на власт, кой става центъра на власт в тези случаи и много, много други неща.

България се нуждае от Велико народно събрание, ако трябва да има радикална съдебна реформа и въобще радикална промяна в страната, заяви Марков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.