• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Природозащитници: Готви се строителството на нови 330 км писти в Парк "Пирин"

Природозащитници: Готви се строителството на нови 330 км писти в Парк "Пирин"

/КРОСС/Коалицията от неправителствени организация и граждански групи „За да остане природа в България" ще дадат пресконференция, на която ще предупредят, че се готви строителството на нови 330 км писти в Национален парк „Пирин" - всичко това в нарушение на действащите правила.

Пред БНР един от участниците - Катерина Раковска от WWF, обясни: Поводът за пресконференцията е предложенията за режими в проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин". Планът за управление е документът, който казва какво може и какво не може да се прави в парка в рамките на Закона за защитените територии. Ден и половина преди обсъждането миналата седмица на сайта на изпълнителя бяха качени най-важните части от плана - нормите и режимите на националния парк. Това, което се предлага, е доста притеснително. Това е падане на досега действащите режими изцяло и абсолютната им подмяна с нови, падане на забраната за ново строителство, забраната за лов и забраната за дърводобив, както и се виждат предложения за изграждане на гигантска ски зона. Това са дейности, забранени от Закона за защитените територии, коментира Раковска. В този смисъл тя допуска, че може да има някакви негласни разговори за промяна в законодателството.

Дали ще бъде приет този план зависи от МОСВ. Ние правим тази пресконференция, за да алармираме хората, за да знаят какво се прави с нашите пари. Този проект е финансиран по ОП „Околна среда", който се съфинансира и от държавния бюджет. Целта ни е да информираме хората, за да бъдат готови да не позволят това да се случи. Проектът за разработване на плана все още не е приключил. Обществените обсъждания предстоят догодина, но тогава ще бъде вече късно. Много е важно какво ще се изработи до тогава, подчерта Раковска.

Тя бе категорична, че ако се приемат предложените режими, това означава практическо заличаване на парка и приравняването му към една обикновена горска територия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И кой ще ги напълни тези писти ? Аз ходя в Австрия много по хубаво е .

24.12.2014 07:38:30

Анонимен

Защо на обсъждането нямаше никой от новоучреденото М-во на Туризма?За кой играе министърката? Как ще развиваме туризма? Не може само да ходи по чужбина да се снима с Роналдо и Сталоун!

24.12.2014 01:54:58

Анонимен

Време е да осъзнаем, че имаме уникална природа, която трябва да пазим и предадем на потомците си както сме я получили от дедите си! Алчните "строители" и "любители на спорта" трябва да бъдат озаптени!

22.12.2014 20:30:58

Анонимен

Браво, А, ДАНО, АМА НАДАЛИ !? Не е ли време да се даде предимство на изграждане на съоръжения за подобряване условията на спорт и отдих, а тези ИЗМИСЛЕНИ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ да бъдат сритани с метални предмети по кокалчетата! Аман от руски подмолни креатури !?

22.12.2014 12:03:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.