• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Росенергоатом“ и „Electricite de France“ отбелязаха 20 години плодотворно сътрудничество

Росенергоатом“ и „Electricite de France“ отбелязаха 20 години плодотворно сътрудничество

/КРОСС/Руският концерн „Росенергоатом" и френската компания „Electricite de France" отбелязаха 20 години плодотворно сътрудничество

Заседанието на Координационния комитет за сътрудничество между руския концерн „Росенергоатом" и френската компания „Electricite de France" (EDF), проведено на 18 ноември 2014 г. в Москва, бе посветено на 20-годишнината на руско-френските отношения в областта на ядрената енергетика и експлоатацията на ядрените централи.
Настоящето сътрудничеството между „Росенергоатом" и EDF обхваща практически всички сфери на експлоатация на ядрените енергоблокове - от работата с кадри до организацията на ефективни доставки, от инженеринга до поддържането на експлоатацията и от ядрените рискове до застраховането.
„Росенергоатом" е втората най-голяма компания в света след EDF спрямо изградените мощности. И нашето 20-годишното сътрудничество с френската страна, което е равноправно и взаимноизгодно, е насочено към достигане на двете най-главни цели - а именно осигуряване на безопасност и ефективност на експлоатацията", заяви първият заместник генерален директор на концерна „Росенергоатом" Владимир Асмолов.
На свой ред първият заместник-директор по производството и експлоатацията на АЕЦ на „Росенергоатом" Олег Черников отбеляза: „Росенергоатом" и EDF са двете най-големи компании в Европа, които имат многогодишен опит в експлоатацията и ние имаме какво да споделим и обсъдим. Например, заедно ще решим текущи задачи, свързани с известния проблем на графитовите реактори. Има и редица други направления, свързани с кадровата политика, с политиката в областта на третирането на радиоактивните материали. В момента разглеждаме и сътрудничеството по въпросите на целия жизнен цикъл на работа на АЕЦ-а, включително и извеждането от експлоатация. И това е само част от нашето сътрудничество, чиято задача е обмяната на опит за сигурна и ефективна експлоатация на нашите централи".

На заседанието на Координационния комитет бяха обсъдени резултатите от програмата за сътрудничество за 2014 г. и бяха начертани конкретни планове и събития за 2015 г. по девет направления, а именно: експлоатация, инженеринг и поддръжка на експлоатацията, нови проекти, реактори на бързи неутрони, инспекции и контрол, подготовка на персонала, дейности по доставките, гражданска отговорност за ядрени щети и застраховане, обща организация и развитие. Освен това, страните се договориха да включат в програмата си за сътрудничество две нови направления - „изследвания и разработки" и „ извеждане от експлоатация и третиране на отпадъци".
Като потвърждение на намеренията бе подписан протокол за продължаване на действащото споразумение и разширяване на областта на сътрудничество между „Росенергоатом" и EDF в различни области на ядрената енергетика.
Освен това, в рамките на заседанието на Координационния комитет, шефът на концерна „Росенергоатом" Евгени Романов връчи награди - златен медал на „Концерн Росенергоатом" - „За заслуги за повишаване на сигурността на ядрените централи" на Ноел Камарк, съпредседател на Координационния комитет и ръководител на направление „Реактори на бързи неутрони". Медал на държавната корпорация „Росатом" - „60 години ядрена енергетика" бе връчен и на Бернар Рош, който от 2001-2007 г. е бил съпредседател на Координационния комитет и има значителен принос за развитие на ядрената наука, енергетика и промишленост, укрепване на сътрудничеството и успешната реализация на съвместните проекти в областта на използването на ядрената енергия.
В състава на „Концерн Росенергатом" влизат всички 10 ядрени централи в Русия, които са със статут на филиали на концерна и предприятия, осигуряващи дейността на генериращата компания. Общо в десетте ядрени централи в Русия работят 33 енергоблока - 17 енергоблока с реактори от типа ВВЕР (11 енергоблока са с ВВЕР-1000 и шест енергоблока с различни модификации на ВВЕР-440). Петнадесет енергоблока са с канални реактори (11 енергоблока с реактори тип РБМК-1000, четири енергоблока с реактори тип

ЕГП-6) и един енергоблок с реактор на бързи неутрони с натриево охлаждане БН-600. Делът на електроенергията от ядрени централи в Русия е около 17%.
„Electricite de France" (EDF) е френска енергийна компания, един от лидерите на европейския енергиен пазар. Занимава се с производство, транспортиране, разпределение и търговската реализация на електроенергията. EDF управлява на територията на Франция 19 АЕЦ (58 енергоблока). Делът на производството на електроенергия на EDF във Франция е 85%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.