• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Мика Зайкова: Бюджет 2020 е добре фризирано дежа вю

Мика Зайкова: Бюджет 2020 е добре фризирано дежа вю

/КРОСС/ "Новият бюджет на страната е едно добре фризирано дежа вю от предишните бюджети. В него няма нищо ново", коментира икономистът Мика Зайкова в интервю за БГНЕС. По думите й в предложената от правителството бюджетна рамка няма нищо, което да напомня, че идва рецесия, че световната икономика се намира в доста неприятно положение.

На фона на тези сигнали, бюджетът ни звучи доста оптимистично, смята Зайкова.

Тя не е съгласна с твърденията, че се очаква ръст на икономиката с 3.4% при положение, че Световната банка преди седмица свали ръста до 3.1%.

Дори Кристалина Георгиева, която дава най-оптимистичният ръст и ЕК са написали ръст от 3.3% с мъка. Така, че едва ли България ще достигне през 2019 ръст от 3.4%, подчерта Зайкова. И добави, че като се прочетат внимателно заложените параметри ще се види, че българският бизнес не е в състояние да даде приходи на държавата, които да гарантират нещо различно.

От своя страна Икономистът Любомир Дацов смята, че макрорамката и икономическите показатели са леко оптимистични. Основната ми забележка е, че правителството не води антициклична политика, а помпа разходите. Определено според мен го правят целенасочено. Определено се опитват да стимулират определен брой политики, казва той.

Според Дацов и в самите приходи на бюджета има доста резерви. В структурно отношение има известно разминаване между развитието на приходите и самата макрорамка.

"Най-голямата въпросителна е това, което се случва с капиталовите разходи. Според мен би трябвало да бъдат малко по-високи от гледна точка на това, че към момента е безобразно ниско усвояването на еврофондовете, повтарят сценария от предишния финансов период, когато в последния момент направихме всичко. Само че този път усвояването и нивото е с няколко процента отдолу", коментира бившият заместник-министър на финансите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.