• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Гробът на Руфинка става туристическа атракция

Гробът на Руфинка става туристическа атракция

/КРОСС/Гробът на героинята от прочутата родопска песен „Руфинка болна легнала" става туристическа атракция.

След като изрови историята на изпятата трагедия и възстанови гроба на момата, сега Недко Пашамов се е заел да търси спонсори за асфалтиране на 3.5 км черен път до родното й село Попрелка. За ремонта на отсечката са необходими поне 200 000 лв., пише "Преса".

„Гърците от камъни правят туризъм, а ние не можем да предложим историята си. Заради лошия път много малко хора стигат до Попрелка, а местните цял живот не са видели асфалт", казва Пашамов, който е председател на занаятчийската камара в Смолян. Той има намерение да регистрира сдружение на името на Руфинка, което да развива дейност в полза на туризма в родното й място. Чрез него ще се ремонтира пътя до селото, ще се облагороди гроба и ще организира събор за млади таланти, които ще се надпяват на поляните в селото с Руфинкината песен.

Приказно красивата девойка Руфие Чакалова си отишла от този свят преди да навърши 20 години. В момата се влюбил Асан Кичуков от съседната махала Надарци. Двамата били от заможни семейства, сгодили се и решили да се оженят, но коварна болест покосила младата родопчанка напролет. Мъката на цялото село след смъртта й е изплакана в тежка народна песен. Единствено на гроба на Руфинка цъфти бяла кандилка - цвете, събрало силата на майчината любов и скръбта на жената, изгубила едничката си рожба. След трагедията, която попарила семейството на девойката, родителите й се изселили в Турция. Две години след смъртта на Руфинка и майка й починала от мъка по чедото си.

160 години по-късно местните хора още пазят тъжната история, предавана от поколение на поколение. В Попрелка задружно живеят 10 души - без лекар, магазин и заведение. Редуват се в пазаруването от съседното село Кремене, където е най-близката бакалия. Провизиите по 3-километровия каменист път карат на катъри.

„Руфинка болна легнала" се пее в Родопите повече от век и половина, но е записана за пръв от Георги Чилингиров преди около 50 години. Напевът се прочу в цялата страна и от изпълнението на Васил Михайлов във филма „Краят на песента".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.