• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Първанов: Проявите на враждебност към Русия не прилягат на България

Първанов: Проявите на враждебност към Русия не прилягат на България

/КРОСС/ "България не може да бъде „ястреб, когато става дума за отношенията с Русия. Ние твърдим, че модерната архитектура на съвременна Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата пред големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне. "Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ в Плевен на дискусия на тема „Отношенията България - Русия".

Във форума участваха още проф. Андрей Пантев, журналистът Тома Томов, зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Григор Горчев, Цветан Антов, кандидат за народен представител от листата на АБВ в Плевен. Повод за дискусията са множество материали и документи, в които бе обявено, че Русия е заплаха за националната сигурност на България.

„В случая аз категорично не приемам позицията на президента Плевнелиев, която беше изразена в серия от изяви. Има много неща, които звучат провокативно към Русия и то непредизвикано провокативно. Нямам обяснение за това или имам такова, което не бих искал да коментирам публично. По-скоро се опасявам тази линия, която получи справедлива критика и бе изразена в така наречената отбранителна стратегия и която беше снета не само формално от сайта, да не се появи в позиция на държавния глава на предстоящата среща на НАТО. Това би било и формално неприемливо, защото винаги, когато става дума за такива форуми, Конституцията повелява държавният глава да изразява българската позиция - на правителството и на институциите. Аз съм го правил това. Така че наистина се надявам да не прозвучат послания, които да ни наредят в положението на "ястребите", за които говорим. На България не прилягат проявите на враждебност към Русия, изтъкна Първанов.

„Но имахме цяла една година, в която видяхме много изяви на български министри, уви - министри от лявото пространство - на външните работи, на отбраната и енергетиката, с ясни знаци, съдържащи враждебност към Русия. Ние от АБВ реагирахме на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тези санкции страдат народите, а не управниците. Така както от санкциите с Югославия не пострада Милошевич, пострадаха народите на целия регион. Нещо повече, аз смятам, че на България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите, защото се вижда, че те не дават резултатът, още по-лошо - дават негативен резултат относно икономиката на Европа и нашия регион", заяви председателят на ПП АБВ.

"Във всеки случай нашата идея е, че България трябва да отстоява правото си на по-специфична връзка, когато става дума за отношенията с Русия. Ние от АБВ сме готови да инициираме разговор с тази посока", изтъкна Първанов.

На въпрос дали министърът на отбраната следва да подаде оставка след скандала, той заяви - „Като знам кой го назначава, не съм сигурен дали следващият ще бъде по-добър. Този министър, аз не случайно казвам министър на войната, защото той си определи такава роля, той самият като генезис има подобно поведение, но за хвърли в пространството подобен документ, той е поощрен и от президентството, и от онези, които се виждат управляващи. Той пробива един тунел, за да може следващият да прокара по-лесно такава теза. Затова е рисково да има еднолично управление, чиято ориентация е ясна. Вече сме го видели веднъж", на мнение е Първанов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ГЕОРГИ СЕДЕФЧОВ Е ЕДИН ЗАВЪРШЕН ЛУМПЕН - РУБЛАДЖИЯ, ЗАБОГАТЯЛ БЕЗМЕРНО, ДОКАТО ТРИ ГАЩИТЕ В ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ СТОЛОВЕ И ПРИСЛУГВА, ЛАКЕЙНИЧИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА ПРЕСТОЯ СИ на "ДОНДУКОВ"2 . ХУБАВО Е, ЧЕ ОТПАДНА ОТ ДНЕШНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ОБОРОТ, А СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ СЕ ИЗГУБИ ОКОНЧАТЕЛНО !

01.09.2014 20:10:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.