• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

„Независимая газета“: В Египет очакват завръщането на Русия

„Независимая газета“: В Египет очакват завръщането на Русия

/КРОСС/ Приключи визитата на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Русия, съобщава „Независимая газета“, цитирана от Фокус.

В 75-годишната история на двустранните отношения има възходи и падения, но никой не е забравил, че с руско съдействие са построени 97 големи промишлени обекта, сред които Асуанската язовирна стена, Хелуанският металургичен комбинат, алуминиевият завод в Наг-Хамади, заводът за антибиотици в Абу Заабал и други. Те продължават да заемат важно място в египетската икономика. 

Основна част в програмата на тази визита бяха разговорите в Сочи с президента Путин. Египет трябва да развива своята икономика с бързи темпове и едновременно с това да се съобразява с негативното въздейстиве на конфликтите в региона, като полага усилия за тяхното намаляване. Така ще може да решава проблемите, пред които е изправена страната – бедност, безработица, а оттук и да отстранява възможностите за радикализация на обществото. 

Ас-Сиси е изразил надежда, че голяма част от тези проблеми могат да се решават при вазимноизгодно икономическо и политическо сътрудничество с Русия. Двамата държавни глави са разговаряли за конкретни съвместни проекти, в частност и в областта на ядрената енергетика. Тяхната реализация ще създаде възможност да се открият десетки хиляди нови работни места и в строителството, да се привлекат млади квалифицирани хора.

За Русия задълбочаване на сътрудничеството с Египет също е изгодно. Това е най-голямата като население държава в арабския свят и втора в Африка. През нея минават важни международни морски, сухопътни и въздушни транспортни комуникации. Египетският пазар предлага възможности за реализация на руската селскостопанска и високотехнологична продукция, за износ на различни стоки и услуги. 

Сътрудничеството с Египет е важно за Русия в разрешаване на проблемите в Близкия изток.

Мненията на двамата президенти, в частност около ситуацията в Сирия и Ливан, съвпадат в значителна степен. 

Накрая, но не на последно място, Путин и Ас-Сиси са обсъждали и въпроси, свързани със завръщането на руските туристи в техни любими курорти като Хургада и Шарм еш-Шейх, което налага в най-скоро време да се възстановят чартърните полети до тези дестинации. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.