• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Слово на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров по случай Деня на космонавтиката

Слово на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров по случай Деня на космонавтиката

/КРОСС/ Уважаеми дами и господа, скъпи приятели!

Днес ние отбелязваме прекрасен празник, напомнящ за събитие, което без преувеличаване е от общопланетарния мащаб и което раздели историята на човечеството на «преди» и «след».
Днес в този хубав и гостоприемен град Банкя ние празнуваме Деня на космонавтиката.

Точно преди 57 години, на 12 април 1961 година, съветски летец Юрий Гагарин извърши първи пилотиран полет в космоса, който прослави във вековете човешкия гений и отвага и даде старт на нови високи постижения в усвояване на околоземното пространство.

                               

Първа експедиция на жена-космонавт, първо излизане на човека в открития космос, първо скачване на космически апарати - тази славна поредица от откритията може да се продължава без край, и аз се гордея от това, че зад много космически рекорди стоят тъкмо руски учени, конструктори и космонавти.
В същото време изминалите «звездни» десетилетия доказаха, че тъкмо международно взаимодействие е този двигател, който може да въздигне нашите знания и опит до астрономически височини.

Например, благодарение на съветска програма «Интеркосмос» на орбита беше изстрелен първият български спътник и се състоя първият полет на българския космонавт Георги Иванов, направил вашата страна шеста космическа държава в света.

В момента Русия и България продължават съвместна работа вече в многостранни формати, в това число и в рамките на руско-европейската изследователска мисия «ЕкзоМарс».
Днес пред нашите многобройни български приятели и чуждестранни партньори бих искал да подчертая, че Русия остава отворена за взаимоизгодно и взаимоуважително сътрудничество с всички заинтересовани страни както в космоса, така и на Земята.

                     

Въпреки всички временни междудържавни разногласия, на борда на Международната космическа станция, в стотици километри над повърхността на нашата хубава, но толкова крехка планета, руски космонавти продължават да работят рамо до рамо със своите чуждестранни колеги в името на общата висока цел - наука и прогрес.

Нека да се равняваме на космонавтите и да действаме заедно в името на нашето общо бъдеще, нека да работим и по-нататък за възходящото развитие на руско-българското приятелство и сътрудничество.
Честит празник, приятели, честит Ден на космонавтиката!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.