• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Русия с 4-годишна забрана: Няма да участва в световни първенства

Русия с 4-годишна забрана: Няма да участва в световни първенства

/КРОСС/ Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия  от световния спорт в следващите 4 години.

Това означава, че флагът и химнът на Русия няма да бъдат разрешени на събития като Олимпиадата в Токио 2020 и Световната купа по футбол 2022 в Катар.

Но спортистите, които могат да докажат, че не са спечелени от допинг скандала, ще могат да се състезават под неутрален флаг.

Изпълнителният комитет на Wada взе единодушното решение на среща в Лозана, Швейцария.

Той идва, след като руската Антидопингова агенция (Русада) бе обявена за несъответстваща за манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващите през януари 2019 г.

Причина за тежкото наказание е установяването на масово фалшифициране на данни и допинг проби от страна на РУСАДА, което разследващата комисия установи след дълго разследване.

В края на миналата седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че МОК ще се съобрази с решението на УАДА, каквото и да бъде то, което означава, че Русия действително ще бъда наказана за Олимпиадите в Токио и Пекин.

Все пак всички руски спортисти, които докажат, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, да бъдат допуснати до участие на Игрите, но най-вероятно под неутрален флаг. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат допуснати официални представители на Русия, нито пък страната ще може да бъде домакин на каквото и да е международни спортни състезания.

„Руските спортисти ще трябва да докажат, че не са имали нищо общо с несъответствието на данните на РУСАДА, не са били замесени в допинг схемите, описани в доклада МакЛарън, и че техни проби не са били засегнати от манипулациите“, заяви говорителят на УАДА Джеймс Фицджералд след заседанието в Лозана.

Препоръката на специалната комисия за наказанието бе направена, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари.

Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше решено през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира.

Преди възстановяването на правата, руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети.

В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била „нито пълна, нито автентична“. Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На запад не могат да разрешат проблема със състезанията на многополовите отбори.

09.12.2019 20:54:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.