• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Валежите продължават. Обстановката остава усложнена

Валежите продължават. Обстановката остава усложнена

/КРОСС/ Продължава да бъде усложнена обстановката в Северозападна България, където падналите дъждове причиниха големи щети. 

В две общини на област Видин - Чупрене и Ружинци - вчера беше обявено бедствено положение. Във видинските села Плешивец и Гюргич дъждът не е спирал. Реката е повишила нивото си, но опасност за хората няма, твърдят от кризисния щаб.

Там очакват тази сутрин екипи от социалното министерство, Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, които ще помогнат за компенсиране на щетите.

Според заместник областният управител Николай Тодоров причина за бедствието е стихията и не могат да се търсят конкретни виновници.

Под наблюдение са язовирите Дреновец и Гюргич в община Руженци. Това стана ясно на заседанието на кризисния щаб. На него присъства и председателят на Народното събрание Михаил Миков, който призова спешно да бъде решено снабдяването с питейна вода в три села в община Руженци:

Всички служби, които имат някаква ангажираност, ви моля да отидете на терена. Не ви говоря за МВР и тези, които са пряко ангажирани, а най-вече тези, които контролирате качеството на водата, защото има проблеми.

Без вода са селата Бело поле, Драженци и Гюргич. 

Язовирът край село Гюргич е почистен и се източва контролирано.

Тежка е обстановката и в монтанската община Георги Дамяново. Там река Огоста само за час е покачила нивото си с близо метър и е отнесла цяла улица в село Говежда. Има залети земеделски земи, но няма опасност за хората.

Пороен дъжд, придружен с градушка, наводни пътни участъци, дворове, земеделски земи и ливади в Ловешка област, където и в момента вали. Нивата на някои от водоемите са се повишили, но засега няма опасност от преливане.

Най-сериозно беше положението в Троянско. В село Голяма желязна бяха залети дворове, земеделски земи и ливади, а възрастна жена беше евакуирана от къщата й. Пътят между селата Борима и Старо село също беше залят.

На някои места водата, която се стича от стръмния бряг на стената, достига до метър, метър и половина. Засега няма опасност за хората, обясни областният управител на Ловеч Милко Недялков, цитиран от БНР. 

Поройният дъжд, придружен от градушка, наводни и главен път София-Варна в района на село Български извор. Водата там достигна 25 см и се наложи участък от пътя да бъде затворен за около половин час. Въпреки че беше отводнен и отворен за движение, пътят остава опасен, предупреди областният управител на Ловеч:

Водачите трябва да бъдат предупредени в този участък да карат с повишено внимание, тъй като значителни участъци от пътя са били заляти и пътят може да бъде хлъзгав и кален.

Милко Недялков добави, че след бедственото положение снощи през нощта обстановката в региона се е успокоила и нормализирала. Няма пострадали хора. Нанесени са само материални щети.

И днес валежите продължават. Повече дъждове се очакват в Северозападна България - до 15 - 20 литра на квадратен метър, прогнозират синоптиците. 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.