• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Задържаха кмета на Септември

Задържаха кмета на Септември

/КРОСС/ Срещу кмета на община Септември Марин Рачев ще бъдат повдигнати две обвинения. Това съобщи на пресконференция в Общината говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предава „Фокус".

"Разследването на Специализираната прокуратура е започнало в края на ноември миналата година. Корупционно престъпление от кмета на община Септември. Към настоящия момент той е задържан по Закона за МВР. В рамките на утрешния ден Специализираната прокуратура ще повдигне обвинение на лицето за две престъпления към този момент и те са умишлена безстопанственост по отношение на седем сделки. Второто обвинение, за което са събрани доказателства, е сключване на неизгодна сделка. Имот, който като кмет е закупил от едно дружество, чийто собственик е бил той преди", обяви Арнаудова.

Тя уточни, че първото обвинение е за умишлена безстопанственост по чл. 219, ал. 3 от Наказателния кодекс, като обясни, че става дума за 7 сделки, при които са сключени договори по реда на Закона за обществените поръчки от месец март 2016 г. до месец март 2017 г. Кметът Марин Рачев не е упражнил достатъчен контрол върху длъжностно лице, което е извършвало строително-монтажни работи. Тези дейности са извършени некачествено или непълно от дружество, собственик на което е роднина на кмета. Изписвани са средства за ремонти на улици както в град Септември, така и в село Семчиново, като са нанесени щети за около 100 хил. лева.

Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка през март 2017 г., когато кметът е закупил от дружество имот, който преди това е ползвал (преди да бъде кмет), на стойност, надвишаваща със 100 хил. лева стойността на имота. 

Освен кмета Марин Рачев, ще бъде разследвано и цялото му семейство, уточни административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

"Предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните с него фирми, които са доста и не мога да ги изредя всичките и да ги възпроизведа правилно към този момент, са управлявани, представлявани, собственост на втори братовчедки, съпруги и всякакви други, които в момента не мога да ги възпроизведа. Така че по тази линия, в последните две години, те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки. Строително-монтажни дейности и работи са извършени за над 13 милиона лева", коментира Гешев.

По-рано днес акция на Специализираната прокуратура мобилизира над 50 полицаи, които нахлуха в сградата на Община Септември. Бяха извършени обиски, иззети документи от кабинетите на кмета и администрацията, бяха претърсени и частни домове. Накрая Рачев бе отведен от маскирани полицаи.

Марин Рачев бе избран за кмет на Септември на Местните избори през 2015 г., като бе издигнат от квотата на ГЕРБ. Както е известно през миналата година председателят на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, пък бе отстранен, след като с негово оръжие дете бе уби ресторантьор. Споменатото село Семчиново, пък от вчера е официално е без кмет, след като съдът отстрани досегашния градоначалник Пламен Темелков, който бе обвинен за трафик на хора и сексуална експлоатация на жени в Испания.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.